OVE GREŠKE SA HRANOM SVI PRAVIMO, A MOGU BITI IZUZETNO OPASNE: Doktor upozorava NA POSLEDICE
Ilustracija, Foto: Shutterstock

VAŽNO

OVE GREŠKE SA HRANOM SVI PRAVIMO, A MOGU BITI IZUZETNO OPASNE: Doktor upozorava NA POSLEDICE

Zamislite svoj frižider kao veliki dehidrator hrane - sve što je direktno izloženo vazduhu brzo će se isušiti i verovatno sa sobom izgubiti sav ukus

Objavljeno: 15:29h

Dr. Don Schaffner, profesor mikrobiologije hrane sa Univerziteta Rutgers objašnjava da postoji velika razlika između organizama (koji su u mnogim namirnicama i zbog kojih će na kraju izgledati, mirisati ili imati loš ukus) i patogena (koje možda nećete moći videti, ali vam može pozliti)." Datumi isteka nisu tačna nauka", kaže Schaffner. "Prehrambene firme koriste raspon roka trajanja za koji misle da će osigurati srećne kupce, ali nije baš da se hrana čarobno pokvari u ponoć dotičnog datuma."

Hrana bez poklopca

Hoćete li se razboleti ako upotrebite nepokrivenu limenku paste od paradajza koju ste otvorili pre nekoliko dana prilikom izrade špageta bolognese? Ili biste mogli naštetiti svom ljubimcu ako zaboravite staviti poklopac na njegovu polupraznu konzervu hrane? Verovatno ne ... ali nemojte očekivati da će ti proizvodi imati isti ukus i miris kada ih ponovno izvadite za večeru. Zamislite svoj frižider kao veliki dehidrator hrane - sve što je direktno izloženo vazduhu brzo će se isušiti i verovatno sa sobom izgubiti sav ukus.

Jaja na vratima

Vaš je frižider verovatno opremljen prikladnim ugrađenim stalkom za jaja na vratima, ali izvucite ga kako biste napravili mesta za druge predmete i umesto toga stavite jaja na policu frižidera. Često otvaranje vrata izlaže jaja fluktuirajućim temperaturama i može uzrokovati brže kvarenje.

Kuvana piletina ili govedina stara više od tri dana

Većina štetnih bakterija ne može rasti na temperaturama frižidera, ali organizmi koji kvare hranu - mogu. Uvek verujte svojim instinktima - uvijek prvo pogledati, pa pomirisati i, ako se sve ostalo čini u redu, napokon probati. Ova metoda sprečitće vam da nanjušite ili okusite nešto što može biti neugodno, jer nekima od toga može postati mučno. Međutim, uzrujavanje želuca nakon mirisa ili probanja pokvarene hrane verovatno nije bolest koja se prenosi hranom uzrokovana patogenima.

Korišteni umaci

Salsa umak koji ste koristili i u njega umakali tortilje te kasnije pospremili u frižider možda neće biti zdravstveno najispravniji za ponovnu konzumaciju jer je možda pun patogena. Isto se događa sa staklenkom majoneze ako ne koristite čisti nož. "Staphylococcus aureus obično se nalazi u i oko nosa ljudi", objašnjava Schaffner, "a mogao bi se preneti na hranu kijanjem ili unakrsnom kontaminacijom od nosa preko ruku do hrane."

Uvek čuvajte hranu netaknutom premeštajući pojedinačne porcije čistom kašikom za posluživanje i izbacite umakanje. Da biste izbegli otpad, stavite samo pola umakanja za početak, a ostatak držite u frižideru dok ne zatreba. Ili podelite zgodne individualne posudice za umakanje kako bi gosti mogli izbeći prljanje velike staklenke.

Kvarljiva hrana koja stoji na vratima frižidera

"Budući da temperature u frižideru usporavaju ili zaustavljaju rast mikroorganizama, važno je napomenuti da su temperature bitne", kaže Mary Yavelak, saradnica na Univerzitetu za poljoprivredu i živote na Državnom fakultetu Sjeverne Karoline u Raleighu. To znači da se mlečna hrana koja se brže kvari - poput pavlake i sira - najbolje čuva na policama, gde je manje osetljiva na tople temperature uzrokovane stalnim otvaranjem i zatvaranjem vrata. Na vratima frižidera pametnije je držati boce s vodom, sokove, te namirnice koje se obično proizvode s konzervansima koji mogu podneti te temperaturne oscilacije.

Ambalaže iz kojih pijete

Pijenje iz boca ili ambalaže te vraćanje u frižider jednostavno nije higijenski. Iako je vrlo malo verovatno da bi neko imao patogene mikroorganizme u ustima koji bi se proširili na spremnik i potom rasli u frižiderima, bolje je izbeći tu naviku i koristiti čaše.

Sveži bosiljak i slično začinsko bilje

Iako vam ove mirisne biljke u plastičnoj vrećici u frižideru neće pozliti, učiniće da živahni zeleni listovi postanu crni i uvenu - što neće dobro izgledati u vašem jelu ili omiljenoj salati. Ako je ikako moguće, kupite živu biljku bosiljka, držite je na kuhinjskoj prozorskoj dasci i po potrebi odrežite lišće. U suprotnom, obrežite krajeve i stavite bosiljak u malu čašu za piće ili vazu, kao što biste to učinili s cvećem, i postavite ga na policu frižidera.

(Espreso/ Dnevnimag)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.