Trpeza za Svetog Nikolu treba da bude svečana i ukusna! 6 jela koja morate imati na njoj!  (RECEPT) (FOTO)
Foto: profimedia

najlepši ukusi sveta

Trpeza za Svetog Nikolu treba da bude svečana i ukusna! 6 jela koja morate imati na njoj! (RECEPT) (FOTO)

Kako Sveti Nikola pada u vreme Velikog božićnog posta, vernici pripremaju ribu i posnu hranu

Objavljeno: 10:46h

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Nikolu Čudotvorca, jednog od najvećih hrišćanskih svetitelja koji važi za zaštitnika putnika, moreplovaca, ribara i splavara.

Kako Sveti Nikola pada u vreme Velikog božićnog posta, vernici pripremaju ribu i posnu hranu.

SVETI NIKOLA JE POSNA SLAVA, ALI GA POLA SRBA SLAVI MRSNO: Zašto? Odgovor je u jednoj legendi!

KAKO SMO ISKVARILI KRSNU SLAVU: Činimo jedan od najvećih smrtnih grehova slaveći na ovaj način

6 jela koja morate imati na svojoj trpezi!

foto: giphy

1. Prekada

Prekada ili pogača, najbolje bi bilo da je domaća. Domaći hleb nosi posebnu simboliku ognjišta, a i svakako je mbogo ukusnija od kupovne, pogotovo kada je topla. Možete je praviti od kukuruznog brašna ili mešavine belog i kukuruznog bašna, bez dodataka jaja ili mleka jer je trpeza posna.

POLA SRBA OVO NE ZNA, A STIŽE SVETI NIKOLA! Pre nego sednete za slavsku trpezu OVO NIKAKO ne smete zaboraviti da uradite!

Testo:

1 kg brašna

dve i po kašičice soli

1 kašičica šećera

125 grama otopljenog margarina

40 grama kvasca

1/2 l mlake vode

Ukrasi

250 grama brašna

100 grama vode

foto: profimedia

Premazivanje

2 kašike brašna

2 dl vode

Priprema:

Darujte decu, ZABORAVITE DUŽNIKE: Šta bi Srbi trebalo da rade na Svetog Nikolu, a ŠTA NIKAKO NE?

U posudu staviti brašno i promešati ga sa solju. Posebno potopiti kvasac sa šećerom u mlakoj vodi. Kada kvasac nadođe, zamesiti testo uz dodavanje rastopljenog margarina. Izrađeno testo pokriti krpom i ostaviti da odstoji.

U međuvremenu, od 2 kašike brašna u 2 dl vode skuvati štirak za premazivanje, pomoću kojeg posni slavski kolač dobija izuzetan sjaj.

Ukrase za kolač napraviti od čvrstog testa napravljenog od brašna i vode. To testo treba tanko razvaljati oklagijom i iseći 5 slova (pomoću pečata Isus Hrist pobedjuje). Formirati još i goluba, grozd, klas pšenice i cvet.

Izmešeno testo staviti u podmazanu duboku šerpu u kojoj će se peći. Od testa odvojiti deo i formirati 4 manje kugle i 1 veću. Od ostatka napraviti jednu pletenicu, koja čini osnovu slavskog kolača.

Potom veću kuglu staviti u centar, a 4 manje okolo, tako da formiraju krst. Skuvanim premazom četkom obilno premazati kolač, pa potom stavljati ukrase i to: na svaku kuglu po 1 pečat, a između ostale napravljene ukrase.

2. Pasulj prebranac

Pasulj prebranac služi kao savršeno toplo predjelo, možete mu dodati začine poput bosiljka i nane, tako ćete ga uičiniti mnogo ukusnijim.

Sastojci: 1kg belog pasulja 2 velike glavice crnog luka 2 kašike crvene mlevene paprike 1 kašika suvog začina 5 g soli 200 ml suncokretovog ulja

foto: profimedia

Priprema: Pasulj prokuvajte u vodi pa ga iscedite i ponovo kuvajte. Kada je pasulj skoro kuvan pripremite sos za pečenje pasulja. Iseckajte luk na tanke kriške, dodajte ulje i ostavite na srednjoj vatri da se prži, pazite da ne zagori i često mešajte.

Pošto je luk skoro gotov dodajte suvi začin, so, i crvenu papriku. Pasulj možete da kuvate sa postepenim dodavanjem vode ili da nalijete vodu više vode pa posle višak da odlijete. Kada je pasulj kuvan pecite ga u rerni 220 stepeni.

U posudu za pečenje staviti trečinu luka, po dnu, pa pasulj, pa trecinu luka, pa pasulja i tako redom. Pecite dok lepo ne porumeni.

3. Salata od testenine i tunjevine!

Od salata možete da napravite salatu od testenina i tunjevine, lako se sprema, i jako je ukusna.

Sastojci:

200 g testenine

1 konzerva tunjevine u komadima

150 g kukuruza šećerca

150 g pečuraka

100-150 g posnog majoneza

1 kašičica soli

Priprema:

Testeninu obariti, pa joj dodati kukuruz, sitno sevkane pečurke i oceđenu tunjevinu. Sve lepo izmešati, pa dodati majonez i sve lepo izjednačiti.

foto: profimedia

4. Riba

Naravno da je posna trpeza nezamisliva bez ukusne ribe, možete pripremiti bilo koju, odnosno onu koju vi najviše volite da jedete. Ne zaboravite da preko nje, tokom jela, nacedite svež limun jer je tako i mnogo ukusnija i mnogo zdravija.

Pržena pastrmka

Sastojci:

Manje pastrmke

Kukuruzno brašno

Belo brašno

Ulje

Limun

Začini

Priprema:

Pomešajte kukuruzno brašno sa belim, pa u do dodajte začine po želji. Očišćene pastrmke uvaljajte u tu smesu, pa ih pržite na vrelom ulju, prvo sa jedne strane, pa sad druge, dok ne porumene i postanu hrskave. Najbolje je da ih pržite pred serviranje i da preko njih stavite limun.

foto: profimedia

5. Podvarak

Ovaj recept će pronaći počasno mesto u vašoj kuhinji, uživajte u mirisu i toplini pravog porodičnog ručka.

Sastojci: Kiseli kupus Ulje Riba po izboru 1/2 kašike suvog začina 1 kašika crvene, sitne paprike 1/2 kašike peršunovog lista Nekoliko listova lovora

foto: profimedia

Priprema: U tiganju zagrejati pola mere ulja, pa staviti očišćenu ribu da se proprži sa svih strana. U dublju šerpu staviti ulje, kada se ulje zagrejalo staviti sav kupus, dodati začine i ostaviti da se kupus proprži. U toku prženja dodati još malo ulja, da se kupus ne bi lepio. Pržiti 20 minuta. Kada se kupus ispržio sjediniti ga sa ribom. U posudu ređati red kupusa, pa red ribe i tako do kraja. Peći u rerni na oko 200 stepeni 300 minuta.

6. Torta

Slatkiši su nezaoblilazni na svakoj svečanoj trpezi, pa tako i na slavskoj, samo što na ovoj moraju da budu posni.

Posna "moskva" šnit torta

Sastojci za jednu korum, potrebne su dve:

2 šoljice šećera

2 šoljice kisele vode

1 šoljica ulja

1 kašika meda

1 kašičica praška za pecivo

2 kašike kakao praha

5 kašika mlevenih oraha

250 g brašna.

Za fil:

1,3 l soka od ananasa

250 g pudinga od vanile

10 kašika šećera

2 dl soka od ananasa iz konzerve

250 g margarina

150 g prah šećera.

500 ml posne slatke pavlake.

Potrebno je 300 g višanja, 1 konzerva ananasa.

foto: pixabay.com

Priprema:

Sve sastojke za koru izmešati kašikom i smesu izliti u podmazan i brašnom posut pleh, pa peći koru na 200 stepeni 20 minuta. Tako ispeći dve kore.

Za fil staviti sok sa šećerom da provri, a puding razmutiti sa sokom iz konzerve, pa skuvati fil. Kad se ohladi sjediniti ga sa prethodno izmućenim posnim margarinom i prah šećerom.

Umutiti posnu slatku pavlaku. Višnje staviti u cediljku da se ocede.

Prvu koru poprskati sa sokom koje su pustile višnje, premazati filom, poređati ananas, pa premazati slatku pavlaku. Staviti drugu koru, poprskati je, zatim naneti fil, poređati sve višnje, pa premazati slatkom pavlakom.

foto: giphy

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.