Najprodavaniji roman na svetu je napisala devojčica od 9 godina! Njeno ime je... (FOTO)
Foto: wikipedia / The Project Gutenberg / George Grantham Bain Collection

The Young Visiters

Najprodavaniji roman na svetu je napisala devojčica od 9 godina! Njeno ime je... (FOTO)

U kasnijim izdanjima novele to mladalačko pisanje je ostavljeno u izvornom obliku, sa greškama koje su se nalazile u njemu

Objavljeno:

U koji ulaz se najviše plašiš da uđeš? To o tebi govori jednu veoma važnu stvar! (FOTO)

Margaret Meri Džulija Ašford, kasnije Devlin (1881. - 1972.), popularnija pod imenom Dejzi Ašford je bila pisac iz Velike Britanije koja je imala samo 9 godina kada je napisala najprodavaniju knjigu tog doba. Bila je to novela ‚‚The Young Visiters" (Mladi posetioci) koji opisuje život mlade devojke, kćeri siromašnog farmera, koja se penje na društvenoj lestvici krajem 19. veka.

U naslovu novele je namerno ostavljena gramatička greška (nije Visiters, već - Visitors), jer je bilo grešaka i u samom romanu, što i ne čudi obzirom na to koliko je godina imala kada ga je napisala. U kasnijim izdanjima novele to mladalačko pisanje je ostavljeno u izvornom obliku, sa greškama koje su se nalazile u njemu.

Dejzi Ašford je rođena u Peteršamu, kao ćerka Eme Georgine Voker i vilijama Henrija Roksburga Ašforda. Pre popularnih ‚‚Mladih posetioca" Dejzi je imala još jedan roman ‚‚The Life of Father McSwiney". Dejzi Ašford je prekinula svoju karijeru pisca, radila je kako sekretarica, da bi joj se vratila nakon objavljivanja ‚‚Mladih posetilaca".

foto: wikipedia / The Project Gutenberg

U njenom opusu se nalaze i ‚‚ A Woman's Crime", ‚‚The Hangman's Daughter and Other Stories " koji se smatra njenim najboljim radom, ‚‚Where Love Lies Deepest", ‚‚Love and Marriage: Three Stories". u starosti nije pisala, mada je napisala svoju biografiju koju je potom uništila.

Novela koju je napisala kao devojčica Dejzi je pronašla među svojim starim školskim udžbenicima 1917. godine, kada je imala 36 godina. Uzela ju je u ruke, pročitala i shvatila da je napisala nešto fantastično što ne sme ostati skriveno od očiju javnosti.

Pokazala je novelu u izvornom obliku svojim prijateljima, a potom se nekim čudom našla i u rukama Frenka Svinertona, romanopisca koji je radio za poznatu izdavačku kuću ‚‚Chatto and Windus". Novela je i izdavače oduševila, i to toliko da su odlučili da je objave skoro onako kako je bila napisana.

foto: wikipedia / George Grantham Bain Collection

Njena novela je impresionirala mnoge istaknute pisce i kritičare tog doba. Knjiga je postala toliko popularna da je u samo prvoj godini doživela 18 izdanja. Redizajnirana je još mnogo puta tokom 20. veka i prevedena na mnoge jezike širom sveta.

‚‚New York Times" je o romanu ‚‚The Young Visiters" napisao da je to jedan od najduhovitijih romana u istoriji književnosti, i da svako treba da ga pročita.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.