Neka cveta i treba da cveta! 7 saveta da vaša bašta konačno postane rajski vrt! (FOTO) (GIF)
Foto: profimedia

Ah, taj miris

Neka cveta i treba da cveta! 7 saveta da vaša bašta konačno postane rajski vrt! (FOTO) (GIF)

Bilo da su sveže ubrani ili samo motiv na posuđu ili posteljini, daju notu sofisticiranosti svakom enterijeru

Objavljeno:

11 stvari bez kojih i najlepša žena izgleda užasno! (FOTO) (GIF)

Opojnog slatkastog mirisa i velikih, raskošnih okruglastih pupoljaka prepunih latica nanizanih u slojevima, božuri su već stolećima jedna od omiljenih cvetnih vrsta i jedan od najčešće biranih ukrasa za kuće.

Bilo da su sveže ubrani ili samo motiv na posuđu ili posteljini, daju notu sofisticiranosti svakom enterijeru. Božuri svetaju u maju i junu, a sveže ubrani u vazi mogu da traju 5 dana.

foto: giphy

1. Plitka sadnja

Božuri se sade od sredine septembra do marta, a tajna je u plitkoj sadnji. Ako se posade preduboko, neće procvetati. Stabljike s pupoljcima posadite do dva centimetra ispod površine.

foto: pixabay.com

2. Puno sunca i vode

Božurima treba vlaga, ali zemlja u koju ćete ih posaditi mora biti dovoljno propusna. Takođe, najljepše će cvetati na suncu, bez imalo sene.

foto: giphy

3. Budite strpljivi

Treba im i do tri godine da porastu do svoje pune veličine. Kada jednom procvetaju u punom sjaju, krasiće vrt i do 50 godina. Lako se prilagođavaju novim uslovima presađivanja.

foto: pixabay.com

4. Presađivaje

Božure je najbolje presaditi u fazi mirovanja - između oktobra i marta. Što ga opreznije okopajte oko korena i jednostavno prebacite na novo mesto. Mogu se i razdeliti kako bi dobili još više raskošnih cvetova. Pripazite da na svakom odvojenom delu imate barem tri zdrava pupoljka.

foto: giphy

5. Savršeni za ukršavanje

Božuri mogu stajati u vazi i do 10 dana. Međutim, kako bi biljka imala dovoljno cvetova koji se mogu urezati za vazu, također je potrebno strpljenja.

foto: pixabay.com

6. Mravi su dobri za Božure

Ne pokušavajte da se rešiti mrava s okruglih cvetnih pupoljaka, jer im oni ne štete. Najviše ih ima kada pupoljci počnu "oticati" jer se hrane njihovim slatkim sokovima. Tako čak pomažu da se što pre otvore. Čim procvetaju, mravi će nestati.

foto: giphy

7. Ah, taj miris

Većina vrsta ima prekrasan, lagan miris. Neki počinju mirisati tek kada se uberu i stave u vazu. A njegov intenzitet može varirati zavisno od doba dana i temperature.

foto: pixabay.com

(Espreso.co.rs / Izvor: zadovoljnadnevnik.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.