ČUVARKUĆU BI SVI TREBGALO DA IMAJU U SVOM DOMU: Niste ni svesni za šta je sve korisna
Foto: You Tube/zanimljivosti.net

ČUVARKUĆU BI SVI TREBGALO DA IMAJU U SVOM DOMU: Niste ni svesni za šta je sve korisna

Čuvarkuća je jedna od najstarijih lekovitih biljaka u pružanju prve pomoći, naročito kod kožnih oboljenja.

Objavljeno:

Njeni listovi sadrže sluzavi sok koji ima lekovito, umirujuće i rashlađujuće delovanje na kožu. Deluje slično kao aloe vera, ali nešto slabije. Sveže isceđeni sok iz listova još se od antičkih vremena koristi protiv kožnih tegoba. Osim sluzi, listovi čuvarkuće sadrže jabučnu i mravlju kiselinu, mineralne materije, šećer i vitamin C, piše 24sata.hr.

Poreklo ove zimzelene trajnice je nepoznato premda se smatra da potiče iz Meksika. Odlično se udomaćila u našim krajevima pa obilno raste u pukotinama stena, po zidovima i krovovima na sunčanim mestima. Ova otporna biljka može da podnese temperaturu i do 60 stepene Celzijusovih. Čuvarkuća (Sempervivum tectorum) od davnina se sadi na krovove jer se smatralo da štiti od groma.

Povremeno, sredinom leta iz rozete izraste uspravna, do 40 cm visoka cvetna stabljika sa zvezdolikim cvetićima na vrhu. To je znak da se životni ciklus biljke približio kraju – nakon cvatnje rozeta iz koje je iznikao cvet propada, ali zato čuvarkuća stvara male rozete koje razvijaju korenje i postaju odvojene biljke.

Listovi se beru po potrebi tokom cijele godine i za lečenje se uvek koriste sveži. Budući da su prijatnog, kiselkasto slankastog okusa, sitno iseckani sveži listovi mogu se dodavati zelenim salatama. Čuvarkuća je ponajviše poznata kao lekovita biljka koja pomaže protiv opekotina, bolova u uhu i kožnih tegoba, a može se piti i kao čaj.

Tinktura protiv čira na želucu

Sveže listove čuvarkuće očistimo, razrežemo, izmerimo i prelijemo jednakom količinom 70-postotnog alkohola ili dobre domaće rakije. Kod čireva ili nakon operacije želuca triput na dan uzimamo po 15-20 kapi u pola čaše vode. Kod uboda insekata tinkturom mažemo mesta koja bole ili svrbe.

Čaj kod upale grla i desni

Prelijte 3-4 sveža lista čuvarkuće šoljicom hladne vode, zakuvajte i odmah pomerite s vatre. Pokriveno ostavite da odstoji 5 minuta i procedite. Uzimajte svakih sat vremena po 1 kašiku čaja kod mučnine, upale sluzokože usta, upale desni i gnojne angine. Kod kožnih tegoba čaj se može koristiti kao oblog ili kupka.

Ulje za kožu

Sameljite i iseckajte sedam svežih listova čuvarkuće i iscedite sok. Pomešajte s jednakom količinom bademovog ulja. Kod upale spoljnog uha nekoliko puta na dan u uho nakapajte 5 kapi uljne mešavine i uho zatvorite vatom. Ulje se može koristiti i za mazanje kod kožnih tegoba.

Prirodni afrodizijak

Prelijte 7 svežih listova čuvarkuće s 2-3 dl kozjeg mleka, lagano kuvajte dok ne omekšaju i pojedite s 2-3 kuvana jaja. Uzimajte tri dana zaredom. Ovaj recept Hildegard von Bingen preporučuje se protiv nedostatka seksualne želje kod muškaraca.

Sirup za jačanje organizma

Uberite 100 g svežih listova čuvarkuće, sameljite ih, pomešajte sa šećerom i ostavite da odstoji nekoliko sati na toplom mestu dok se šećer ne rastopi. Dodajte 100 g meda i kremasto umešajte. Sirup ulijte u teglu i zatvoreno čuvajte na hladnom i tamnome mestu. Uzimajte dva puta na dan po kašičicu sirupa, ujutru na prazan želudac i naveče pre spavanja. Ovaj sirup čisti krv, jača organizam i pomaže kod srčanih smetnji.

Sveži list

Koristi se za lečenje ogrebotina i manjih rana, a posebno rana koje sporo zaceljuju. Pomaže protiv bubuljica, akni, osipa, upale i crvenila kože, čireva, herpesa, sunčanih pjega, otoka, uboda i ugriza insekata, bradavica, žuljeva i kurjih očiju. Najčešći i najjednostavniji način njihove primene je da se list razreže i stavi direktno na ranu ili obolelu kožu.

Bonus video:

02:06

MALO JE POZNATO DA JE OVO VOJVOĐANSKO SELO BILO SRPSKA PRESTONICA, a danas je poznato po neobičnom muzeju i ZELENOM ZMAJU

(Espreso/Krstarica/A.J./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.