Zašto vreme brže leti što smo stariji? (FOTO) (GIF)
Foto: pixabay.com

Što toplije, to sporije

Zašto vreme brže leti što smo stariji? (FOTO) (GIF)

Kako se boriti s vremenom? Kada ste bili mali jedva ste čekali da porastete i postanete zrela osoba, kada ste odrasli shvatili ste da vreme juri pored vas
Objavljeno:

- Što smo stariji, to smo svesniji ograničenosti vremena. Budući da bismo želeli što više učiniti i postići, vreme nam je sve dragocjenije pa tako njegov protok doživljavamo bržim. S druge strane, kad smo mali, rado bismo što pre odrasli i postali samostalni. Tada nam vreme prolazi jako sporo jer bismo želeli da teče brže. Ali vreme u oba slučaja prolazi jednako brzo, a dojam o njegovoj brzini iskrivljuju naše želje.

foto: giphy

Više podataka produžava vreme

Osećaj protoka vremena je određen količinom podataka koje um upija i obrađuje: što je podataka više, vreme protiče sporije. Psiholog Robert Ornstein je potvrdio ovu pretpostavku nizom istraživanja pre pedeset godina. Puštao je dobrovoljcima zvučne zapise ispunjene raznim zvukovima, na primer pucketanjima i šumovima, i pitao ih koliko je dugo trajao pojedini zapis.

foto: pixabay.com

Zapravo su svi snimci trajali jednako, ali su ispitanici procenjivali dužima snimke koji su sadržavali više zvukova, a kraćima one s manje zvukova. Razlika u količini podataka mogla bi biti razlog zašto se deci čini da im se dani, nedelje i meseci otežu u poređenju s njihovim roditeljima i babama i dedama.

foto: giphy

- Deca opažaju više stvari jer su im nepoznate - male pukotine na okviru prozora, bube koji puze po parketu, igru sunčevih zraka na zidu - ističe Tejlor.

Kako starimo, sve što nam je u djetinjstvu bilo novo i neobično postaje već viđeno, čime se svet pretvara u poznato mesto. Toliko poznato da više na njega ne obraćamo pažnju. Nemamo motiva za posmatranje zgrada pored kojih prolazimo na putu do posla. Videli smo ih hiljadu puta i više nam nisu ni lepe ni zadivljujuće, nego samo - obične.

foto: pixabay.com
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.