NAPRAVITE NAJZDRAVIJI SOK OD ZOVE OD SAMO 40 CVETOVA: Jedan sastojak koji Srbi obožavaju daje POSEBNU AROMU
Sok od zove, Foto: Printscreen YouTube/Uradi Sama- Ideje za kreativce

recept

NAPRAVITE NAJZDRAVIJI SOK OD ZOVE OD SAMO 40 CVETOVA: Jedan sastojak koji Srbi obožavaju daje POSEBNU AROMU

Soku od zove koji se priprema od 40 cvetova ove biljke, dodajte malo đumbira - neverovatno će vas osvežiti

Objavljeno:

Sok od zove nas uvek podseti na detinjstvo, na bakinu rustičnu kuhinju i starinske đakonije koje je samo ona, specijalno za nas, umela da pripremi - bilo da je reč o vanilicama, gurabijama ili pak, voćnom soku na razblaživanje koji se danas retko sprema...

Iako se zova obično vezuje za pripremu sokova postoje i brojni recepti za kolače, kao što je na primer rolada od ovog voća, pa i zimnicu - predlažemo vam da obavezno probate džem od zove, oduševiće vas! Recepti za sok od zove obično imaju i najznačen broj cvetova koji se koristi u pripremi, negde je to 50, negde manje, a ako do sada niste probali sok od zove 40 cvetova sa đumbirom, predlažemo da obavezno probate!

Sastojci:

40 cvetova zove

3 litre vode

2,5 kg šećera

50 g limunske kiseline

3-4 limuna

100 g svežeg đumbira

Zova
foto: Printscreen/Youtube/Sonja Cvetkovic

Recept za sok od zove 40 cvetova sa đumbirom

Priprema cvetova

Dobro operite cvetove zove kako biste uklonili prljavštinu i potencijalno sitne bubice. Nežno ih isperite i ostavite da se malo prosuše. Limun dobro operite, isecite na kolutove ili sitno naseckajte. Đumbir oljuštite i narežite na tanke kriške. I jedno i drugo dodajte u veliku staklenu ili plastičnu posudu. Dodajte oprane cvetove zove preko limuna i đumbira u posudu.

Priprema sirupa

Prokuvajte vodu u velikom loncu, dodajte šećer i mešajte dok se potpuno ne rastopi. Sklonite sa vatre i dodajte limunsku kiselinu, pa dobro promešajte. Vrućim sirupom prelijte cvetove zove, limun i đumbir u posudi. Promešajte sve zajedno. Pokrijte posudu i ostavite da stoji na hladnom i tamnom mestu 24 do 48 sati. Povremeno promešajte kako bi se arome dobro pomešale.

Ceđenje i flaširanje

Nakon što je sok odstajao, procedite ga kroz gustu gazu ili čistu krpu kako biste uklonili cvetove, limun i đumbir. Dobro procedite kako biste dobili što bistriji sok. Sipajte sok u sterilisane boce.

Čuvanje soka

Čuvajte na hladnom i tamnom mestu ili u frižideru. Sok od zove sa đumbirom služite hladan, idealno sa kockicama leda. Bonus je što će đumbir ovom soku dati prijatnu svežinu i zanimljivu aromu!

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.