JELI SU AVOKADO TOKOM 26 NEDELJA SVAKI DAN: Desila im se neviđena STVAR sa ZDRAVLJEM, ostali su sluđeni
Avokado, Foto: Z Jan / Panthermedia / Profimedia

pažnja

JELI SU AVOKADO TOKOM 26 NEDELJA SVAKI DAN: Desila im se neviđena STVAR sa ZDRAVLJEM, ostali su sluđeni

Studija objavljena u januaru otkrila je da su ispitanici sa abdominalnom gojaznošću, koji su jeli jedan avokado dnevno tokom 26 nedelja, razvili zdravije navike u ishrani

Objavljeno:

Avokado je bogat vlaknima, zdravim mastima i antioksidansima i generalno se smatra zdravom namirnicom. Da li biste se ugojili kada biste ga jeli svaki dan? Ovo je odogovor na to pitanje.

Zbog visokog sadržaja masti i kalorija, mnogi strahuju da bi učestala konzumacija avokada mogla dovesti do povećanja telesne težine, visokog holesterola ili drugih zdravstvenih problema.

Međutim, novo istraživanje je pokazalo da su takve pretpostavke verovatno neosnovane. Studija objavljena u januaru otkrila je da su ispitanici sa abdominalnom gojaznošću, koji su jeli jedan avokado dnevno tokom 26 nedelja, razvili zdravije navike u ishrani.

A evo šta istraživači kažu.

Avokado na dan menja opšte navike u ishrani

Avokado
foto: Profimedia

Kako bi sproveli studiju, Kristina i njene kolege sa Penn State univerziteta podelile su 1.008 odraslih osoba sa abdominalnom gojaznošću u dve grupe. Jedna grupa je dobila instrukcije da svaki dan pojede ceo avokado i nastavi normalnu ishranu. Druga grupa je zadržala svoju uobičajenu ishranu, ali im je rečeno da jedu manje od dva avokada mesečno.

Nije pruženo savetovanje o ishrani, ali su istraživači prvoj grupi dali recepte na bazi avokada.

Prvobitna studija je sprovedena kako bi se ispitao efekat dnevnog unosa avokada na gojaznost, navela je Kristina za Health. Međutim, nakon 26 nedelja, kilaža ispitanika se nije značajno promenila.

„Nismo videli nikakav uticaj unosa avokada na salo na stomaku ili težinu. To znači da konzumiranje avokada ne utiče na povećanje, niti na smanjenje težine ili masnoće sa stomaka,“ istakla je Kristina.

Ipak, sekundarna analiza je otkrila da je uključivanje avokada u svakodnevnu ishranu uticalo na jednu važnu metriku: kvalitet ishrane.

U četiri različite tačke tokom perioda studije, od učesnika je zatraženo da se prisete šta su jeli u poslednja 24 sata. Istraživači su koristili ove informacije da bi utvrdili koliko je ishrana svake osobe usklađena sa američkim Smernicama o ishrani. Ove smernice imaju za cilj da pomognu ljudima da se upoznaju sa nutrijentima u hrani.

Do kraja 26. nedelje, Kristina i njen tim su otkrili da je veća verovatnoća da će oni koji su jeli avokado svaki dan početi zdravije da se hrane. Ova grupa je takođe prijavila veći unos povrća, poboljšan odnos zdravih i nezdravih masti i manji unos rafinisanih žitarica, natrijuma i šećera.

Zašto unos avokada može poboljšati kvalitet ishrane

Avokado
foto: Printscreen Youtube / Zdravi i jednostavni recepti

Jednostavno uključivanje avokada u svakodnevnu ishranu ne znači nužno da će osoba nastaviti sa zdravom ishranom.

„Smernice o ishrani klasifikuju avokado kao povrće, tako da nije iznenađenje da je konzumiranje jednog dnevno značajno povećalo unos povrća kod učesnika u odnosu na početnu vrednost. ​​Pored toga, visok sadržaj mononezasićenih masti u avokadu je prirodno poboljšao odnos zdravih nezasićenih masti i zasićene masti“, objašnjaca doktorka.

Oni su primetili da su učesnici verovatno umesto hamburgera sa kečapom, koji sadrži visoki nivo natrijuma, na primer, birali svež avokado. Ili su doručkovali smoothie od avokada umesto žitarica.

„Znamo da različita biljna hrana, uključujući voće, povrće, pasulj, orašaste plodove, semenke, žitarice i druge, ima komplementarne i različite hranljive materije, koje utiču na ukupan kvalitet naše ishrane“, rekla je dijatetičarka Vendi Bazilian za Health.

01:50

40 DANA SE BORILA SA KORONOM, PA OTKRILA! Ovo voće je SPAS za ceo organizam (KURIR TELEVIZIJA)

(Espreso/Zadovoljna/Kristina Marković/Prenela P.V)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.