10 NAJGORIH NAPITAKA KOJI BLOKIRAJU GUBITAK KILOGRAMA: Ako se pitate ŠTO NE MRŠAVITE, možda je baš ovo u pitanju
Napitak, Foto: Profimedia

pažnja

10 NAJGORIH NAPITAKA KOJI BLOKIRAJU GUBITAK KILOGRAMA: Ako se pitate ŠTO NE MRŠAVITE, možda je baš ovo u pitanju

Gubitak kilograma može da bude lakši uz adekvatne savete dijetetičara i nutricionista. Ova pića sadrže brojne kalorije i dodate šećere.

Objavljeno:

Kada je u pitanju gubitak kilograma, svi pričaju o tome koju hranu treba da jedete, ali veoma je važno i šta pijete. Brojni napici mogu da pomognu kod mršavljenja, ali tu su i oni koji sadrže "prazne kalorije" i ne obezbeđuju sitost, što može da dovede do osećaja gladi i povećanog unosa kalorija tokom dana. Stručnjaci u oblasti ishrane skreću pažnju na 10 pića kojih bi trebalo da se klonite, ako pokušavate da smršate.

1. Voćni sokovi

Većina misli da voćni sokovi mogu da pomognu kod mršavljenja, ali oni su često puni dodatog šećera koji može da oteža put ka vitkoj liniji. Destini Mudi, nutricionistkinja koja sarađuje sa NBA timom, navodi da voćni sok, čak i ako je napravljen od 100 odsto voća, ne sadrži vlakna kao cele voćke, pa neće pružiti osećaj sitosti. Kalorije će biti brzo potrošene, a vi ponovo gladni.

2. Kremaste kafe

Crna kafa može da ima pozitivne efekte zbog antioksidanata, pod uslovom da je pijete u pravo vreme, ali to ne važi za napitke kao što su "latte" ili kapućino. Oni sadrže mleko, neretko pavlaku, dodatne šećere i šlag. Sledeći put kada poželite bogatu, kremastu kafu, razmislite o izboru jednostavnije opcije crne kafe ili nezaslađene alternative koja ima mnogo manje kalorija, savetuje nutricionistkinja.

Voda sa krastavcem, Detoksikacija, Detoks
foto: Profimedia

3. Alkoholna pića

Iako za njima mnogi rado posežu, nutricionistkinja ističe da alkoholna pića značajno doprinose povećanju telesne težine i mogu da ometaju mršavljenje. To je zato što svaki gram alkohola sadrži sedam kalorija.

"Alkohol sam po sebi može da ima štetne efekte na metabolizam jer prekomerno opijanje može da izazove skladištenje više masti, kao i da snizi nivo šećera u krvi i tako izazove osećaj gladi“, upozorava Mudi. "Pored ovoga, alkoholna pića poput piva i koktela mogu da sadrže pšenicu, sokove i sirupe, što ih čini kalorijskim bombama.

4. Ovseno mleko

Ovseno mleko ima brojne benefite i zvuči kao idealna opcija za vegane i one koji su osetljivi na laktozu, ali u njemu se često nalazi dodati šećer.

"Problem sa ovim mlekom je što, u poređenju sa drugim veganskim zamenama poput sojinog, ima manje proteina, a puno ugljenih hidrata“, kaže Mudi. To može da vam oteža mršavljenje i da vas tera da unosite još kalorija, da biste se zasitili.

5. Energetska pića

Kao i na kafu, mnogi ljudi su "navučeni" na energetska pića i konzumiraju ih svakog dana, ili čak nekoliko puta dnevno. Destini upozorava na količinu šećera i kofeina u ovim napicima i savetuje da ih se klonite, ako želite da izgubite kilograme.

6. Gazirani sokovi

Još jedan napitak koji mnogi svakodnevno konzumiraju jeste gazirani sok. Prepun je šećera, a nema nutritivnih vrednosti. Nutricionisti savetuju da se češće odlučite za biljne čajeve, vodu i druge napitke koji nemaju šećer.

Sok od narandže, Limunada
foto: Printscreen/Youtube/CHEF ISSA

7. Limunada

Voda sa limunom može da pomogne kod viška kilograma, ali kada pravite ovo piće, vodite računa o tome da ne preterujete sa količinom limuna, kako ne biste oštetili želudac ili zubnu gleđ. Naravno, birajte varijantu napitka bez šećera, a izbegavajte da kupujete flaširane limunade koje često sadrže dodatne kalorije.

8. Smuti

Često je predstavljen kao napitak koji je dobar kod gubitka kilograma, ali zapravo, postoji jedna caka! Voćni šejk je siromašan proteinima, makronutrijentima koji su zaslužni za sitost. Ako želite da smršate, bolje pravite smuti sa dodatkom proteina, na primer, u vidu grčkog jogurta.

"Protein vam pomaže da se osećate sito i pomaže mišićnoj masi, što je dobitna kombinacija kod gubitka težine", ističe Džijana Masi, sportska nutricionistkinja.

9. Sportska pića

Predstavljena su kao napici koji su ključni za hidrataciju tokom brojnih fizičke aktivnosti, ali sportska pića nisu baš najsjajniji izbor jer je u njima često velika količina šećera.

"Sportska pića mogu da budu korisna atletičarima ili ljudima kojima tokom treninga nedostaje glikogen.", navodi Masi. Ako želite da ostanete hidrirani tokom treninga, a da ne unosite dodatne kalorije, držite se stare, dobre vode.

10. Napici sa maslinovim uljem

Napici sa maslinovim uljem pojavili su se kao novi trend, ali mnogi ne znaju pravu istinu o kalorijskoj vrednosti ove namirnice. Jedna kašika maslinovog ulja sadrži i do 120 kalorija, a malo nutritivne vrednosti, zbog čega se njegovo dodavanje u piće ne preporučuje ako se trudite da izgubite kilograme. Maslinovo ulje ima svoje važno mesto u zdravoj ishrani, ali ako ga dodate u napitke, unosite veliki broj kalorija u kratkom periodu, što može da uspori proces mršavljenja.

Bonus video:

01:06

LAVLJA DIJETA

(Espreso/Lepa&Srećna/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.