MALO KO ZNA DA JE OVAJ AMERIKANAC BIO TESLIN NAJBOLJI PRIJATELJ: Iznenadni SUSRET DVA GENIJA promenio im je živote
Nikola Tesla stigao u Ameriku 1884. godine, Foto: Pictorial Press Ltd / Alamy / Alamy / Profimedia

neverovatno

MALO KO ZNA DA JE OVAJ AMERIKANAC BIO TESLIN NAJBOLJI PRIJATELJ: Iznenadni SUSRET DVA GENIJA promenio im je živote

Kada je magazin "Century" objavio članak 1895. godine o eksperimentima Nikole Tesle sa naizmeničnom strujom, mnoge je iznenadilo otkriće jednog poznatog lica u Teslinoj laboratoriji - slavnog američkog pisca Samjuela Klemensa, poznatijeg kao Mark Tven

Objavljeno:

Ovo otkriće nije bilo široko poznato, ali su ova dvojica velikih vizionara već godinama gajila veoma blizak odnos i iskreno prijateljstvo.

Kada je Nikola Tesla stigao u Ameriku 1884. godine, Mark Tven je već bio poznati autor. Dvojica genijalaca su se upoznala 1889. godine u jednom njujorškom klubu za džentlmene koji su obojica često posećivali.

Prema nekim izvorima, njihovo prijateljstvo je počelo kada je Tesla koristio svoj oscilator da pomogne Tvenu sa jednim intimnijim zdravstvenim problemom. Naime, književnik je patio od problema sa varenjem, a Nikola Tesla je smatrao da može da mu pomogne. Tako je Tven posetio Teslinu laboratoriju i stao na platformu dok je Tesla pokrenuo svoj visokofrekventni oscilator. Nakon oko 90 sekundi, prema priči, Tven je hitno otrčao do toaleta.

Mark Tven
foto: Printscreen

Da li je ovaj nekonvencionalni metod lečenja pomogao Tvenu, nije poznato, ali je nakon ovog događaja njihovo prijateljstvo procvetalo.

Tesla je Tvena opisao kao prvu osobu koja ga je inspirisala po dolasku u Ameriku i koja ga je zaista razumela. Srpski naučnik je bio pozvan na venčanje Tvenove ćerke Klare 1909. godine, a književnik je rado viđen gost u Teslinoj laboratoriji.

Mark Tven je preminuo 21. aprila 1910. godine, dok je Nikola Tesla živeo još više od tri decenije. Šest godina nakon smrti poznatog pisca objavljen je njegov poslednji roman "Tajanstveni stranac", u kojem je opisao Anđela koji sa neba silazi u malo austrijsko selo kako bi podučio tajnama sveta.

U ovom liku i otkrićima, mnogi danas prepoznaju Nikolu Teslu i njegov doprinos.

BONUS VIDEO:

00:21

DEVOJČICA TEŠKO POVREĐENA NA ŽELEZNIČKOJ STANICI U RUMI Udarila je struja od 25.000 volti kad se popela na vagon

(Espreso / Alo / Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.