U DRUGOJ NEDELJI POSTA NIKAKO NE SMETE JESTI OVU NAMIRNICU: Mnogi vernici zaborave, a tako pravite VELIKI GREH
Post, Foto: Printscreen/Youtube/ TV Novi Bečej

ovo morate znati

U DRUGOJ NEDELJI POSTA NIKAKO NE SMETE JESTI OVU NAMIRNICU: Mnogi vernici zaborave, a tako pravite VELIKI GREH

Telesni post je uzdržavanje od određenih jela i alkoholnih pića, a duhovni post podrazumeva odricanje od svake vrste grešnih i zlih misli, želja i dela

Objavljeno:

Peta nedelja pred Vaskrs nazvana je Pačista, jer dolazi iza prve, Čiste nedelje. Ova nedelja je posvećena još i svetom Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu.

Peta nedelja pred Vaskrs nazvana je Pačista, jer dolazi iza prve nedelje kojom počinje Vaskršnji post, Čiste nedelje. Ova nedelja je posvećena još i svetom Grigoriju Palami, arhiepiskopu solunskom i čudotvorcu. (+1368.), vođi isihasta.

Njega Crkva naziva svetionikom pravoslavlja, utvrđenjem i učiteljem, dobrotom monaha, solunskom pohvalom i ordenom premudrosti. Njegova dela ulaze u najmudriju bogoslovsku literaturu. Mošti mu počivaju u Solunu, gde se smatraju čudotvornim.

Sveti Grigorije je i učitelj isihazma, mističnog pokreta nastalog na Svetoj Gori, gde se i Grigorije zamonašio. Isihasti smatraju da se sabranošću, tihovanjem i usrdnom molitvom može doživeti i ugledati božanska svetlost, kao što su to doživeli sveti apostoli pri preobraženju Hristovom na Tavoru.

Prema manastirskom pisanju, većina ljudi pravi grešku time što traže samo lepe i ugodne stvari i događaje, koji im omogućuju da što lakše i sa što manje truda žive svoj život.

Kada se počne okretati druga strana medalje – sa teškoćama, mukama i stradanjima, koje su u životu nerazdvojne od lepih i ugodnih stvari – tada oni počinju da traže izlaz iz nevolja koje su ih zadesile.

Tada počinju da misle o Bogu i polako dolaziti u hram Božji, da bi tu potražili utehu i izbavljenje od svojih nevolja.

Drugu nedelju Velikog posta treba ispostiti na vodi od ponedeljka do petka, dok je u subotu i nedelju dozvoljeno jesti hranu spremljenu na ulju. Riba u Pačistoj nedelji nije dozvoljena.

Bonus video:

02:15

POST JE BOŽIJI POZIV ZA ZAJEDNIČARENJE SA NJIM G. Petar: Provocira našu slobodu, da se odrekenmo nasušne potrebe hrane!

(Espreso/srbijadanas/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.