RECEPT ZA GRČKI KOLAČ SA GRIZOM KOJI SE TOPI U USTIMA: Fina kora od GRIZA natopljena SIRUPOM, a preko nje KREM FIL
Politko, Foto: Printscreen/YT/Yemek.com

božanstveno

RECEPT ZA GRČKI KOLAČ SA GRIZOM KOJI SE TOPI U USTIMA: Fina kora od GRIZA natopljena SIRUPOM, a preko nje KREM FIL

Isprobajte i ovaj recept za neodoljivi grčki kolač sa grizom i mirisnim kremom

Objavljeno:

Politiko je popularan kolač u severnoj Grčkoj. Pravi se biskvit od griza koji se preliva sirupom, a onda se premazuje krem preko. Ovaj čuveni grčki kolač je neverovatno sočan, a priprema se jednostavno i uspeva svima.

Skoro svi mediterasnki kolači sadrže u sebi griz i sirup, ali ono što ovaj kolač izdvaja je mastika i mahleb. Ova dva začina ne samo da poboljšavaju ukus, već i zbog njih miriše fantastično.

Sastojci:

Za biskvit:

500 g griza

400 g šećera

1/2 kašičice mastike

Kolač
foto: Printscreen YouTube/Yemek.com

1 kašičica mlevenog mahleba

1 kesica praška za pecivo

1 kesica sode bikarbone

300 ml mleka

Za sirup:

400 g šećera

600 ml vode

1 štapić cimeta

2 karanfilića

Za fil:

1 l mleka

150 g šećera

3 kašike brašna

3 kašike kukuruznog skroba

1 kesica vanilin šećera

3 kašike putera

Za dekoraciju:

2 kašike cimeta

Recept za grčki kolač sa grizom:

Napravite biskvit

U posudi pomešajte šećer (2-3 kašike odvojite sa strane) i griz. U blenderu pomešajte šećer (koji ste odvojili sa strane) i mastiku. Sve dobro izblnedirajte, pa dodajte u griz. Zatim u smesu dodajte mahlebu, prašak za pecivo. Mleko pomešajte sa sodom bikarbonom, pa dodajte u smesu. Dobijenu smesu sipajte u vatrostalnu posudu koju ste nauljili. Ostavite na sobnoj temepraturi, pa pecite u zagrejanoj rerni na 160°C oko 50 minuta.

Napravite fil

Pomešajte šećer, brašno i skrob. Sipajte mleko i dobro promešajte dok ne nestanu grudvice. Kuvajte dok se ne zgusne, uz neprestano mešanje. Sipajte u neku posudu i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte hladan puter i vanilin šećer, pa umutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite da se još malo ohladi.

Napravite sirup

U šerpi pomešajte šećer i vodu, pa dodajte štapić cimeta. Kuvajte dok ne krene da ključa, a onda smanjite temepraturu i ostavite na šporetu još nekih 5 minuta.

Napravite kolač

Sipajte vreo sirup preko ohlađenog biskvita, pa ostavite 15 minuta da upije. Preko premažite fil, pa poravnajte i stavite u frižider da se ohladi. Pospite cimetom i služite. Prijatno!

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.