RECEPT ZA ŠTRUDLU KOJI SVIMA USPEVA: Starinska priprema kakvu su samo NAŠE BAKE koristile - ukus neverovatan
Štrudla, Foto: Print Screen Youtube

slatko

RECEPT ZA ŠTRUDLU KOJI SVIMA USPEVA: Starinska priprema kakvu su samo NAŠE BAKE koristile - ukus neverovatan

Otkrivamo vam tajnu kako da testo bude mekano i preukusno

Objavljeno:

Štrudla je starinski kolač koji se pravi od testa na koje se stavi nadev, urola se i peče. Potom se iseče na šnitove i pospe prah-šećerom. Najstariji recept za štrudlu datira iz 1696. i čuva se u Bečkoj državnoj biblioteci.

Po legendi, štrudlu su Austrijancima ostavili Turci prilikom povlačenja nakon poraza 1683. godine. Štrudlu su najpre počele da prave vojvođanske domaćice koje su originalni recept prilagođavale.

Najpoznatije su štrudle sa makom i orasima od kiselog testa i za razliku od austrijske ili nemačke, naša ima tanje testo. Za nadev može da se koristi džem ili višnje kako ko već voli.

Srećna republika vam donosi starinski recept za brzu štrudlu makovnjaču koja svima uspeva.

Štrudla
foto: Printscreen/Youtube/ Kuhinja Valentina Mašković

Sastojci:

2 belanceta

250 ml vrelog mleka

500 g mekog brašna

10 g svežeg kvasca

2 kašičice praška za pecivo

1 kašika šećera

pola kašičice soli

1 kašičica rendane limunove korice

100 ml ulja

NADEV

200 g mlevenog maka (ili lešnika, oraha)

100 ml vrućeg mleka

3 kašike šećera

1 kašičica vanilin šećera

PREMAZ

2 žumanceta

2 pune kašike kisele pavlake

Priprema:

U većoj činiji za mešenje mikserom dobro umutiti dva belanceta u čvrst šne. U to dodati 250 ml vrelog mleka, mutiti bez prestanka da se lepo sjedini, pa ostaviti da se prohladi. Za to vreme, izmeriti brašno i u njega dodati izmrvljen kvasac, prašak za pecivo, šećer, rendanu limunovu koricu, so. Sve to postepeno dodavati u činiju za mešenje u kojoj su se prohladila belanca i mleko, dodati i ulje i umesiti glatko, pomalo lepljivo testo.

Odmah ga podeliti na dve jufke. Ostaviti ih nekoliko minuta da se odmore i za to vreme pripremiti fil. Mleveni mak popariti vrelim mlekom, dodati šećer i dobro promešati. Najbolje je da se mleko postepeno dodaje da ne biste previše razredili fil koji mora da bude gust i da se kašikom razmazuje po testu. Radnu podlogu dobro posuti brašnom i testo razvući oklagijom što tanje,ali da širina bude veličine pleha. Nanesite nadev, urolajte štrudlu i stavite u podmazan pleh.

činijici izmešati žumanca sa kiselom pavlakom i time premazati štrudle. Na ovaj način dobićete finu koricu, dok će unutrašnjost biti meka kao duša. Peći u zagrejanoj rerni na 180 stepeni oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi, iseći na snite i posuti prah- šećerom.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.