TRADICIONALNI RECEPT ZA BOSANSKU BAMIJU OD KOG VODA IDE NA USTA: Nećete moći da se ZAUSTAVITE na 1 PORCIJI (VIDEO)
Recept za najbolju bamiju, Foto: printscreen/ youtube/elladelicieux

recept

TRADICIONALNI RECEPT ZA BOSANSKU BAMIJU OD KOG VODA IDE NA USTA: Nećete moći da se ZAUSTAVITE na 1 PORCIJI (VIDEO)

Bamija je pitihijasta biljka koja ispusta lepljivu sluzavu tecnost pri secenju , ta tecnost joj daje cvrstinu i zato se ona cesto koristi za pripremu corbi i supa.

Objavljeno:

Bamija tradicionalno Bosansko jelo koje se sprema uglavom za vreme Ramazana i kao glavno jelo Bajrama. Bamija( Okra ) potice s Orijenta i ima vise vrsta.

Sastojci:

  • 500 g sarenog mesa (teleceg ili juneceg)
  • 400 g Bamije
  • 50 ml ulja
  • 2 kašike paradajz paste
  • 2 kašike paprika paste 2 glavice luka 2 paradajza 1/2 limunovog soka Začini (so,vageta,biber,aleva paprika sve po 1/2 kašicice)

Priprema: Iseckati meso na kockice. Bamiju očistite tako što skinete tanji sloj donjeg dela. Bamija je pitijasta biljka koja ispušta lepljivu sluzavu tečnost pri sečenju. Ta tečnost joj daje čvrstinu i zato se ona često koristi za pripremu čorbi i supa.

Ovo jelo zahteva dosta pažnje i strpljenja prilikom kuvanja jer se kuva na tihoj vatri. Smatra se skupim jelom jer se teško može naći tokom cele godine u našim krajevima.

Fino oprati zatim ostaviti da se iscedi. Iseci bamije na polovinu. Prelijte je limunovim sokom.

U šerpi zagrejati ulje pa dodati sitno iseckani luk. Dodati meso, pa sve to dinstati 15 minuta. Paradajz iseckati na sitne kockice.

Dodati ostale sastojke i začine. Preliti sa 150 ml vode i ostaviti da se krčka. Stavite poklopac smanjite na najmanju temperaturu i ostavite 20 minuta da se kuva.

Kada paradajt fino pusti boju dodajte bamiju. Promešajte sve da bamija pusti svoju sluz. Dodajte još malo vode i ostavite još 20 minuta na tihoj batri. Kada vidite da je omekšalo sklonite sa vatre. Poslužite uz svež iseckan peršun i pirinač kao prilog.

BONUS VIDEO:

02:56

NOVI IZBORI ĆE DONETI DESTABILIZACIJU, A POGOTOVO ZA BEOGRAĐANE Sagovornici Usijanja analiziraju: Ko će najviše profitirati?

(Espreso/ I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.