ČUVENI KARDIOLOG OTKRIO KOLIKO KAŠIKA SOLI SMETE POJESTI U TOKU DANA DA NE UNIŠTITE PRITISAK: Svi treba da ZNAJU
Ilustracija, Foto: Wavebreak Media LTD / Wavebreak / Profimedia

vaŽno

ČUVENI KARDIOLOG OTKRIO KOLIKO KAŠIKA SOLI SMETE POJESTI U TOKU DANA DA NE UNIŠTITE PRITISAK: Svi treba da ZNAJU

Lekar ne preporučuje oštro odricanje unosa soli, već ograničavanje na dnevnom nivou

Objavljeno: 09:45h

Hipretenzija može da izazove brojne zdravstvene probleme, a osobe koje pate od hipertenzije, izloženije su većem riziku od nastanka bolesti srca i moždanog udara. Ishrana ima veliku ulogu jer je hipertenzija ujedno i žudnja za slanom hranom. Osoba zna da povećava količinu soli koja se konzumira u hrani, a da to i ne primećuje, ističe ruski kardiolog dr Jegov Novikov.

Žudnja za konzumiranjem više dodataka ishrani je zbog prirode tela koje teži da održi ravnotežu elektrolita, objašnjava kardiolog. Lekar ne preporučuje oštro odricanje unosa soli, već ograničavanje na dnevnom nivou. Njegova preporuka je da to bude oko pet grama soli, odnosno, jedna kašičica u toku dana.

So
foto: Afis / Digifoodstock / Profimedia

"Ako patite od hipertenzije, najbolja opcija je domaća hrana, gde možete sami da kontrolišete količinu soli koju dodajete. Ako se ishrana zasniva na pripremljenoj hrani, treba da obratite pažnju na sadržaj natrijuma", kaže kardiolog. Podsetimo, postoji još "neprijatelja" u namirnicima koje se svakodnevno konzumiraju. Reč je o hlebu, pecivu, pici, sendvičima, suhomesnatim proizvodima i brzoj hrani.

Preporuka lekara za sve koji pate od hipertenzije jeste ishrana koja je bogata voćem, orasima, povrćem, masnom ribom. Takođe, najbolje bi bilo da se smanji unos testenine od belog brašna, pirinča, kao i belog hleba. Kada je unos tečnosti u pitanju, stručnjaci savetuju vodu, sok od cvekle, nara i zeleni čaj.

04:15

KRADETE OD KUĆE KOJA VAS HRANI, SRAM VAS BILO! Bar menadžer održao lekciju takmičarima, žestoka ih kazna čeka: Ješćete HLEB I SO!

(Espreso/Mondo/T.V./prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.