AKO VAM SE POJAVI OVA BUBA REŠITE SE TOG PROBLEMA U ISTOM DANU: Lako ćete se REŠITI te ŠTETOČINE
Ilustracija, Foto: fishHook Photography / Alamy / Alamy / Profimedia

savet

AKO VAM SE POJAVI OVA BUBA REŠITE SE TOG PROBLEMA U ISTOM DANU: Lako ćete se REŠITI te ŠTETOČINE

Srebrna ribica je ime sitne štetočina koja može da se nađe unutar naših domova.

Objavljeno:

Preko dana teško da ćete ih videti jer se plaše svetlosti, ali noću opkole svaki kutak kuće i poješće vam sve što nađu. Hrani se namirnicama i predmetima koji sadrže ugljene hidrate, celulozu, šećere i začine. Na meniju su im čak i buđ, ljuspice kože, mrtvi insekti, papir, čak i vaše otpale vlasi kose, svila, lan.

U nekim slučajevima može da bude korisna pošto se hrani plesnima u vlažnim prostorijama i uginulim insektima, ali ume da se namnoži u ogromnom broju i tada postaje nepoželjni gost. Srebrna riba je sićušni insekt veličine do 15 milimetara, a zbog svoje boje i načina kretanja je i dobila naziv srebrna ribica.

Ovaj insekt nema krila, već se kreće polukružnim okretima koji podsećaju na plivanje ribe. U sredinama koje im posebno prijaju za život su veoma aktivni i razmnožavaju se veoma brzo. Ženka srebrne ribice može da ostavi i preko 3500 potomaka, poleže jaja i do 100 puta u svom životnom veku. Prosečna životna starost im je oko 4 godine, prenosi sd.rs.

Srebrna ribica, Insekti
foto: Printscreen/ Youtube/ Kruna VD

Nisu zabeleženi slučajevi da srebrne ribice prenesu zarazne bolesti na ljude, pa se zbog toga i ne mogu smatrati naročito štetnim po zdravlje ljudi, ali to i dalje ne menja činjenicu da ih nije prijatno videti i da ih ne želimo u svojoj blizini. Iako su relativno bezopasni po naše zdravlje, ovi sićušni gmizavi insekti mogu naneti neke male štete u domaćinstvu. Srebrna ribica se hrani stvarima koje sadrže skrob, papirima, knjgama, tapetama, pa čak i lepkom za tapete. Šteta koju tom prilikom nanesu je minimalna.

Pored omiljenih papira, ovi insekti se mogu hraniti i tkaninama, pa nije retkost da se nađu u tepihu ili plakaru.

Latinsko ime srebrne ribice je Lepisma saccharinum, i nastalo je na osnovu njihovog omiljenog jela – ugljenih hidrata.

Kada znamo kako žive i čime se hrane, nije teško otkriti staništa ovih insekata. Pošto vole vlagu, toplotu i mrak, podrumi i kupatila najčešće su prostorije gde se mogu videti. Najaktivnije su noću, a kada ih iznenadimo i upalimo svetlo, primećujemo i da se ovi insekti kreću veoma brzo, navodi Kantriliving. Vole vlagu i mogu da se pronađu i u kuhinji, a ako tamo nađu i nezaštićena pakovanja brašna i šećera, njihovoj sreći neće biti kraja. Ovi insekti su posebno izdržljivi i teško se iskorenjuju. Mogu bez hrane da prežive i godinu dana, a pošto se larve legu na dva meseca, ne možemo biti mirni čak i kada smo uništili svaku srebrnu ribicu koju smo videli, pošto nakon izleganja, za dva meseca, možemo opet biti u istom problem.

Kako sprečiti pojavu ovog insekta

Postoji mnogo načina da srebrna ribica nađe put i useli se u naš dom, ali postoje načini da mi te šanse svedemo na minimum. Prostorije koje su vlažne, na primer podrumi, provetravajte što češće, ukoliko primetite da u stanu imate prostorije koje imaju vlagu, nađite način da je se rešite i isušite je, slavine, odvode, proveravajte i održavajte ih ispravnim, knjige, posebno ako ih imate u većem broju, prebrišite povremeno i prekontrolišite.

Ako primetite tragove ovih štetočina, stavite nakratko knjige u zamrzivač, time ćete uništiti jaja srebrne ribice ako ih je negde u knjizi ostavila, ako primetite sami jaja srebrne ribice, usisajte ih, a kesu usisivača ispraznite odmah, po mogućnosti što dalje od kuće. Svu hranu, posebno onu koja sadrži ugljene hidrate, treba držati u hermetički zatvorenim posudama.

Bonus video:

51:08

CRNA HRONIKA 18.02.2024

(Espreso/Krstarica/D.R./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.