KADA BUDETE ČULI KAKO BATAT UTIČE NA ZDRAVLJE, JEŠĆETE GA DOK VAM SE NE ZGADI: Reč STRUKE će vas OBORITI S NOGU
Batat je neizostavni sastojak mnogih dijetalnih obroka, Foto: Printscreen

morate znati

KADA BUDETE ČULI KAKO BATAT UTIČE NA ZDRAVLJE, JEŠĆETE GA DOK VAM SE NE ZGADI: Reč STRUKE će vas OBORITI S NOGU

Batat je često neopravdano zaboravljeno povrće. Polako se diže svest o vrednosti ovog fantastičnog povrća. Sve više se preporučuje kao deo dijeta i posebnih režima ishrane.

Objavljeno: 11:16h

Slatki krompir je slatko, skrobno korenasto povrće koje se uzgaja širom sveta. Najčešće je narandžaste boje, ali može biti i beo i ljubičast. Batat je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima.

Zašto je dobar batat?

Nasuprot teškom i skrobnom krompiru, slatki krompir nije težak za ishranu, ne izaziva probleme u stomaku, ne stvara osećaj nadutosti i nije uzrok gojaznosti. Sve više se preporučuje kao deo dijeta i posebnih režima ishrane.

Batat i zdravlje očiju

Slatki krompir je bogat beta-karotenom, to je ono što mu daje narandžastu boju. Kada jedemo beta-karoten, naše telo ga pretvara u vitamin A, koji se zatim koristi za formiranje receptora za detekciju svetlosti u oku. Ovo je važno za noćni vid i održavanje zdravlja oka.

Batat je neizostavni sastojak mnogih dijetalnih obroka
Batat je neizostavni sastojak mnogih dijetalnih obrokafoto: Printscreen/Youtube/Jelajelena Petrovic

Batat i probava

Slatki krompir je bogat vlaknima, za koje se pokazalo da promovišu zdrav sistem za varenje. Visoki nivoi biljnih sterola (fitosterola) u slatkom krompiru mogu da imaju zaštitni efekat na probavni sistem.

Dijabetes tipa 2

Zanimljiva otkrića sugerišu da umerena konzumacija slatkog krompira i listova slatkog krompira može da poboljša regulaciju šećera u krvi kod dijabetesa tipa 2. Međutim, potrebno je više dokaza iz kako bi se potvrdili ovi nalazi.

Batat i imunitet

Pošto je bogat beta-karotenom, slatki krompir takođe može da pomogne u podršci imunološkoj funkciji. To je zato što je vitamin A važan za održavanje integriteta sluzokože u respiratornom sistemu i crevima.

BONUS VIDEO:

49:36

REDAKCIJA 12.02.2024. 2. DEO

(Espreso/ Novosti magazin/ Prenela I.O.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.