OVU NAMIRNICU NI SLUČAJNO NE JEDITE AKO VAM SRCE UBRZANO LUPA: Doktori UPOZORILI, opasne su kao sam ĐAVO
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

OVU NAMIRNICU NI SLUČAJNO NE JEDITE AKO VAM SRCE UBRZANO LUPA: Doktori UPOZORILI, opasne su kao sam ĐAVO

Lupanje srca može se osećati kao da vam srce preskače, treperi ili juri, a ove palpitacije su češće nego što mislite.

Objavljeno:

Mnogo faktora može izazvati lupanje srca, od stresa i anksioznosti do nedostatka sna i hormonalnih promena, kao i određene namirnice. Hrana koju jedete igra ključnu ulogu u radu vašeg srca. Zbog toga stručnjaci ukazuju koje namirnice treba izbegavati ako imate ubrzan rad srca, piše Kurir.rs.

Lupanje srca može se osećati kao da vam srce preskače, treperi ili juri, a ove palpitacije su češće nego što mislite. Klivlendska klinika napominje da ova pojava nije neuobičajena, napominjući studiju koja pokazuje da oko 16 odsto pacijenata traži pomoć od svog lekara zbog palpitacije.

Za mnoge, ove senzacije su kratke i bezopasne, ali za neke ostaju.

Alkohol

Čaša vina ili hladno pivo može izgledati kao dobar način da se opustite na kraju napornog dana, ali za one koji imaju lupanje srca, alkohol bi mogao biti okidač za izbegavanje.

- Alkohol je stimulans - objašnjava dr Elizabet Klodas, kardiolog sa klinike Mejo i dodaje - Stimulansi povećavaju rizik od palpitacije aktiviranjem simpatičkog nervnog sistema. To dovodi do povećanja broja otkucaja srca i krvnog pritiska, što onda može dovesti do povećane verovatnoće palpitacija.

Kofein je još jedan stimulans na koji treba paziti.

Cirkulacija, Bio Teo, Srce
foto: Profimedia

- Kao i alkohol, kofein je stimulans. Ali kofein nije samo u vašoj jutarnjoj šoljici kafe ili energetskim napitcima – on je takođe prisutan u mnogim čajevima, gaziranim sokovima, pa čak i čokoladi – ističe dr Klodas.

Za one koji imaju lupanje srca, dr Klodas savetuje oprez sa ovim proizvodima koji sadrže kofein.

- Ako ste skloni lupanje srca, dobro je izbegavati ili bar ograničiti unos ovih napitaka - predlaže ona.

Prerađena hrana

Prerađena hrana ne utiče samo na palpitacije. Dr Klodas ističe da ove namirnice mogu pogoršati nivo holesterola, otežati kontrolu krvnog pritiska i izazvati skokove i padove šećera u krvi. I svaki od ovih faktora može povećati rizik od lupanje srca.

- Prerađena hrana poput čipsa, slatkiša, pekarskih proizvoda i grickalica koja se može pripremiti u mikrotalasnoj pećnici obično sadrži dodatne šećere i nezdrave masti - objašnjava doktorka.

Proizvodi od mesa

Bol, Srce, Bol u srcu, Deka, Deda
foto: bymandesigns / Alamy / Alamy / Profimedia.

Dr Klodaš savetuje poseban oprez sa ovom vrstom hrane.

- Sa visokim sadržajem natrijuma, nitrata i često MSG-a, pametno je da iz ishrane izostavite delikatesna jela poput šunke, slanine i kobasica - kaže ona.

Prekomerni unos natrijuma može pogoršati lupanje srca, tako da izbegavanje delikatesnog mesa postaje još važnije za održavanje zdravog srčanog ritma.

Začinjena hrana

Iako sami začini mogu biti korisni zbog visokog nivoa antioksidanata, intenzivna toplota u nekim začinjenim namirnicama zahteva oprez, posebno za one koji su skloni lupanje srca.

- Konzumiranje veoma začinjene hrane može da izazove različite fiziološke reakcije koje dovode do ubrzanog rada srca - objašnjava dr Klodaš.

Ovaj brzi otkucaji srca može povećati verovatnoću palpitacija.

Međutim, ona se ne zalaže za potpuno izbegavanje svih začina.

- Začini su uglavnom korisni po tome što obično sadrže visok nivo antioksidanata, tako da izbegavanje svih začina nije neophodno.

01:46

OVO NIJE SAMO OBIČNO VEŽBANJE, OVO JE HRANA ZA DUŠU: Zavirite u srce Čengdua i kolevku Tai čija! Učinićete sebi višestruku korist

(Espreso/Novi.ba/prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.