NIKADA NE MEŠAJTE OVA 2 SASTOJKA KADA ČISTITE: Biće više ŠTETE nego KORISTI
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/Aurikatariina

savet

NIKADA NE MEŠAJTE OVA 2 SASTOJKA KADA ČISTITE: Biće više ŠTETE nego KORISTI

Čišćenje može biti veoma naporan posao, pa nije ni čudo što ljudi postanu kreativni da smanje broj zadataka i ponekad mešaju određene proizvode za čišćenje kako bi olakšali posao ili skratili vreme čišćenja.

Objavljeno:

Uvek je neophodno pročitati uputstva za upotrebu i upozorenja na sredstvu da biste bili sigurni da neće biti zdravstvenih posledica po vas i vaše domaćinstvo. Postoje neke hemikalije koje se nikada ne smeju mešati, a Forte je za časopis Good Housekeeping objasnio šta su to:

1. Amonijak + izbeljivač

Izbeljivač i amonijak proizvode otrovni gas koji se zove hloramin.

Nemojte koristiti sredstva na bazi amonijaka sa sredstvima na bazi hlora, kao što je izbeljivač. U suprotnom, mogu se formirati toksična jedinjenja, kao što je hloramin. Hloramin može, na primer, da izazove mučninu, otežano disanje, kašalj, iritaciju očiju i disajnih puteva“, objasnio je za 24sata hemičar Ivan Nemet.

Antibakterijski sapuni?

„Neki proizvodi za čišćenje su bezbedni za ljude samo kada se koriste sami, a kada se kombinuju sa drugim hemikalijama mogu biti veoma opasni“, rekla je Karolin Forte, direktorka Good Housekeeping instituta.

2. Dva različita proizvoda za otčepljivanje odvoda

„Nikada ne bih preporučio mešanje dva različita proizvoda za odčepljivanje odvoda ili čak korišćenje jednog direktno iz drugog. To su veoma jake hemikalije koje mogu čak i da eksplodiraju kada se pomešaju“, upozorava Forte.

3. Soda bikarbona + sirće

Iako se ova kombinacija sastojaka često može naći na Pinterestu i sličnim sajtovima kao domaći recepti za čišćenje, mešanje sode bikarbone i sirćeta zapravo poništava njihovu efikasnost, kaže Nensi Bok, zamenica direktora za obrazovanje u Američkom institutu za čišćenje.

Čišćenje, Ribanje, Tepih
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

4. Vodonik peroksid + sirće

Možda ste čuli da voće ili radne ploče prvo treba prskati vodonik-peroksidom, a zatim sirćetom, naravno brisanjem površine ili voća između prskanja. Stručnjaci kažu da je ovaj način čišćenja prilično bezbedan – jedino što ne treba da radite je da mešate ova dva proizvoda u istoj boci ili raspršivaču. Njihovim kombinovanjem nastaje persirćetna kiselina, koja je potencijalno toksična i može da iritira kožu, oči i respiratorni sistem.

5. Izbeljivač + medicinski alkohol

Možda ste čuli za hloroform? Iako postoji vrlo mala šansa da se onesvestite, kombinacija može biti iritantna i toksična. Nikada nemojte mešati izbeljivač ni sa čim osim sa običnom vodom.

„Čak i drugi proizvodi kao što su sredstvo za čišćenje prozora i sredstvo za čišćenje toaleta mogu imati sastojak, poput kiselina ili amonijaka, koji se ne sme mešati sa izbeljivačem“, kaže Forte.

Bonus video:

20:02

POPODNEVNI DNEVNIK 05.02.2024

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.