NAJSTARIJI RECEPT IZ 1954. GODINE ZA ŠPAGETE KARBONARA: Zbog jedne stvari Italijani BESNE - samo OVAKO se sprema
Karbonara, Foto: PrintScreen/ YouTube/ Piatto

mnogi ih spremaju pogrešno

NAJSTARIJI RECEPT IZ 1954. GODINE ZA ŠPAGETE KARBONARA: Zbog jedne stvari Italijani BESNE - samo OVAKO se sprema

Poznati istoričar hrane tvrdi da je otkrio originalni recept za špagete karbornara

Objavljeno:

Naime, u tom kulinarskom časopisu prava karbonara, na užas mnogih tradicionalnih Italijana, uključuje beli luk i sir grijer.

Već je dobro poznato da klasična priprema uz špagete dopušta još samo četiri sastojka i da Italijani smatraju da je sramotno ako u sos umešate pavlaku za kuvanje kojoj nema mesta ni u jednom tradicionalnom receptu.

Nakon Ćesarijeve objave, razni italijanski restorani su se pobunili. Navodno se, kažu, u njihovim restoranima još od početka 20. veka kuva poznati recept sa jajima, biberom, sirom pekorino i "guancialeom", svinjskom slaninom sušenoj na vazduhu.

Luka Ćesari izjavio je nakon objave nove spoznaje:

- Ljudi su mi želeli smrt i vređali me i govorili mi da treba da idem u zatvor.

Pobuna u Italiji

"Moja baka je uvek tako radila. A kuvarice su prenosile recept u kuhinji na druge generacije", kaže Alberto Marteli, menadžer "La Carbonare" u Rimu.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno: nema pisanog zapisa o receptu za karbonaru u tom smislu.

Ćesarijeva verzija iz kulinarskog časopisa sredinom 1950-ih zapravo bi mogla da bude prvi zapisani recept, samo što nije odgovarala tradicionalnoj italijanskoj verziji. Prema istoričaru hrane, špageti karbornara možda su nastali tokom Drugog svetskog rata kada su američki vojnici bili stacionirani u Rimu.

BONUS VIDEO

02:43

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

(Espreso/zenablic/Iris Krdžić/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.