LEKAR OTKRIO NA KOJU BOLEST UKAZUJU HLADNE RUKE I NOGE: U pitanju je OZBILJNA STVAR, jedan SIMPTOM je najgori
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

LEKAR OTKRIO NA KOJU BOLEST UKAZUJU HLADNE RUKE I NOGE: U pitanju je OZBILJNA STVAR, jedan SIMPTOM je najgori

Hladne ruke su samo jedan od simptoma anemije

Objavljeno:

Hladne ruke ne moraju biti samo znak prehlade tokom zime već mogu biti i simptom ozbiljne bolesti. Naime, lekari navode da osećaj hladnoće i umora može da znači da vašem organizmu nedostaje gvožđe, a što na kraju može dovesti do anemije.

Glavni razlozi za nizak nivo gvožđa uglavnom je nedovoljno konzumiranje namirnica koje su bogate gvožđem, ali i problem s apsorpcijom gvožđa i gubitkom krvi.

„Hladne ruke i stopala mogu biti posledica anemije izazvane nedostatkom gvožđa. Osobe s anemijom imaju lošu cirkulaciju krvi jer nemaju dovoljno crvenih krvnih zrnaca za snabdevanje tkiva kiseonikom“, navodi lekar Vikaš Modi, prenosi Klix.ba.

Hladne ruke su samo jedan od simptoma anemije

Anemija
foto: Printscreen/Youtube/RTV Stara Pazova

Takođe, osim hladnih ruku, još jedan od znakova da imate nedostatak gvožđaa odnosno anemije je umor. Najveći rizik od anemije imaju žene koje su u predmenopauzi jer im je potrebno gotovo 50 posto više gvožđa zbog menstruacije. Trudnice bi takođe trebalo da unose više gvožđa kako bi pomogle u razvoju bebe.

Ostale rizične grupe uključuju vegane i vegetarijance jer biljna hrana uglavnom sadrži gvožđe koje se ne apsorbuje tako lako kao ono koje se nalazi u mesu.

Drugi znakovi da možda imate nizak nivo gvožđa su: glavobolje, kratak dah, suva kosa i koža, jače lupanje srca, bleda koža, lomljivi nokti, slabost, nemirne noge i oticanje i bol u jeziku i ustima.

03:44

KAŽU DA SU SIMPTOMI STRAŠNI, A BOLOVI KAO POROĐAJNI! Zašto terapija za ovu RETKU BOLEST još uvek NIJE DOSTUPNA U SRBIJI?

(Espreso/Danas/Klix.ba/Prenela P.V.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.