NAJBOLJA HRANA ZA OPTIMALNO ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE: Jedna namirnica se jede samo u OVOJ količini, inače je OPASNO
Ilustracija, Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

NAJBOLJA HRANA ZA OPTIMALNO ZDRAVLJE ŠTITNE ŽLEZDE: Jedna namirnica se jede samo u OVOJ količini, inače je OPASNO

Jedan od najboljih načina da se obezbedi optimalno funkcionisanje štitne žlezde je kroz ishranu

Objavljeno:

Mnoge komponente u našoj svakodnevnoj ishrani mogu da pomognu da endokrina žlezda ostane u ravnoteži.

Štitna žlezda kontroliše metaboličke procese u telu. Kada štitna žlezda postane spora ili preaktivna, to može dovesti do zdravstvenih problema. Ishrana je veoma bitna u ovom slučaju.

Riba i morski plodovi

Riba je još jedan dobar izvor joda. Jedna porcija pečene morske ribe od 85 g sadrži oko 158 mikrograma joda – dovoljno da zadovolji vaše dnevne potrebe ako niste trudni ili dojite. Najviše ga ima bakalar koji će obezbediti zdravu količinu joda – 58 mikrograma joda u porciji od porciji iste težine.

Riba
foto: Printscreen/Youtube/njamfood6704

Brazilski orah

Jedan od najvažnijih minerala za rad štitaste žlezde je selen, koji dominira među ostalim mineralima u brazilskim oraščićima. Samo jedan brazilski orah sadrži 96 mikrograma, što je skoro duplo više od dnevno preporučenog unosa od 55 mikrograma selena. U ovoj endokrinoj žlezdi se sintetišu hormoni odgovorni za pravilno održavanje temperature tela, metabolizma i procesa rasta. Samo morate da pazite sa brazilskim orahom, jer ne smete da unesete više od 400 grama selena, jer može dovesti do mnogih problema, pa i do srčane insuficijencije.

Kupusasto povrće - kupus, crveni kupus, kelj, karfiol, prokelj, brokoli

Dinstanjem ili kratkim kuvanjem na laganoj vatri u maloj količini vode i kraće od 10 minuta neće izgubiti enzime nužne za borbu protiv bolesti štitne žlezde i dobru apsorpciju glukozinolata u krvi, teški ugljeni hidrati moći će lakše da se vare, a smanjiće se i prisutnost goitrogena.

Jogurt je dobar izvor joda

Deo razloga zašto je tako je taj, što krave kroz svoju ishranu dobijaju izvesne količine joda. Običan jogurt sa niskim sadržajem masti ili grčki jogurt je dobar izvor i može zadovoljiti oko 50 odsto dnevnog unosa joda.

Mlečni proizvodi, Mleko, Jogurt, Sir, Pavlaka
foto: Profimedia

Jaja

Jedno veliko jaje sadrži oko 16 odsto joda i 20 odsto selena, što ga čini superhranom za štitnu žlezdu. Ako lekar drugačije ne posavetuje, jedno celo jaje dnevno zadovoljava za potrebe za jodom i selenom.

Borovnice

Ovo bobičasto voće je nadaleko poznata superhrana. Ukusno je, lako za pakovanje i grickanje, a obiluje polifenolima.

Borovnice su posebno korisne ako pokušavate da smršate zbog hipotireoze, jer sadrže mnogo vlakana, pa pružaju energiju, ubrzavaju metabolizam i produžavaju osećaj sitosti. Uz to, imaju nizak glikemijski indeks!

BONUS VIDEO

06:39

BOMBA ZA IMUNITET: Gastroenterolog dr Perišić otkrio koje su namirnice najbogatije vitaminom C

(Espreso/srbijadanas/Prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.