OBAVEZNI OBIČAJI NA SRPSKIM SAHRANAMA KOJE MNOGI ZABORAVLJAJU: Postoji STROGO pravilo oko čišćenja DUŠE POKOJNIKA
Ilustracija, Foto: Lev Dolgachov / Alamy / Alamy / Profimedia

saznajte

OBAVEZNI OBIČAJI NA SRPSKIM SAHRANAMA KOJE MNOGI ZABORAVLJAJU: Postoji STROGO pravilo oko čišćenja DUŠE POKOJNIKA

Kad se dogodi smrtni slučaj - rodbina umrlog nađe se pred mnogim problemima

Objavljeno:

Osim razumljivog, emocionalnog šoka, stresa, pojavi se i mnoštvo nedoumica koje su tim veće ako je smrt nastupila iznenada. Ljudi tada pokušavaju da ispoštuju sve pravoslavne običaje kako bi otpratili pokojnog na večni počinak onako kako dolikuje i kako je bogougodno.

Postoje mnogi običaji za koje su vernici u dilemi da li ih propisuje Srpska pravoslavan crkva ili su sujeverja, a najveći broj njih je povezan sa ritualima vezanim za pokojnika. Danas, zahvaljujući izdanju SPC "Posavetuj me, oče" razrešavamo one najulestalije.

sahrana, grob, vrana
foto: Godong / robertharding / Profimedia

Da li telo i sanduk umrlog treba da se okrope svetom vodom?

- U pravoslavnom obredu sahrane čitamo: sveštenik (ili, ako nema sveštenika, onda mirjanin) kod kuće neka okropi svetom vodom telo umrloga i kovčeg njegov spolja i iznutra, i neka odmah stavi (telo) u njega.

Od kad se kod pravoslavnih vernika dvori mrtvac i zbog čega?

- Običaji dvorenja mrtvaca je prastar i postoji kod svih pravoslavnih naroda, na jedan ili drugi način. Kod drevnih Hrišćana je već postojao običaj tzv. panihida svenoćnica i svenoćnih bogosluženja i molitava, za pokojne. Kod pravoslavnih Rusa taj izraz i danas postoji i odnosi se na ono što mi nazivamo parastos. Molitveno dvorenje pokojnika, predstavlja molitvu za pokoj njegove duše. Pri tome su za vernike čitani Psalmi Davidovi, tako i za upokojene monahe, a za sveštena lica - Evanđelja. U Crnoj Gori je i danas običaj čitanja nad pokojnikom, prvenstveno noću, tzv. Jovanovih glava, tj. odlomaka iz Novog Zaveta.

Sahrana, sahrana učenice, Novo groblje
foto: Zorana Jevtić

Zašto se mrtvac "kupa" i oblači i od kada je ovaj običaj?

Kupanje i oblačenje ima praktični značaj, znak je poštovanja pokojnika, ali ima i dublji smisao. Time se pokojnik priprema da izađe čist pred lice Živoga Boga. A pred Boga treba izaći ne samo čiste duše nego i tela.

Zašto se mrtvacu odvezuju ruke i brada pred sahranu?

Smisao odvezivanja je da ne ostane svezan ni u grobu jer je čovek biće stvoreno za slobodu, i kad je živ i kad je mrtav. To je i znak vere u besmrtnost čovekovu i svedočenja da je Bog čoveka stvorio ne za ropstvo nego - za slobodu, i u ovom i u onom svetu.

BONUS VIDEO

00:07

Sahrana Nade Perić

(Espreso/srbijadanas/prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.