NEDOVOLJNO SNA UTIČE JAKO LOŠE NA INTIMNI ŽIVOT SVAKE ŽENE: Evo koliko spavanja je DOVOLJNO tokom svake noći
Svađa, Foto: Anna Bizo / Alamy / Alamy / Profimedia

PAŽNJA

NEDOVOLJNO SNA UTIČE JAKO LOŠE NA INTIMNI ŽIVOT SVAKE ŽENE: Evo koliko spavanja je DOVOLJNO tokom svake noći

Istraživanja pokazuju da manjak sna može dovesti do problema u spavaćoj sobi, posebno kod žena

Objavljeno:

Problemi sa spavanjem i nesanica, posebno u dužem vremenskom periodu, mogu da dovedu do ozbiljnih problema sa zdravljem. Brojna istraživanja su pokazala da nedostatak sna negativno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, jer je dobar san potreban za regeneraciju organizma.

Rezultati najnovije studije pokazali su da nedovoljno sna, posebno kod žena, može dovesti do se*sualnih problema poput manjka zadovoljstva ali i nemogunost dostizanja orgazma. Više od polovine žena u istraživanju je imalo ovaj problem u poređenju sa manje od trećine onih koje nisu imale probleme sa spavanjem.

Takođe, 23 odsto muškaraca koji su se suočavali nedostatkom sna imali su isti problem.

Seks
foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Doktor Vilfred Pigeon sa Univerziteta u Ročesteru je rekao da studija pokazuje odnos nesanice sa seksualnom funkcijom i zadovoljstvom u intimnim odnosima, piše britanski San.

On je objasnio da su žene imale duplo veću stopu se*sualne disfunkcije i nesanice od one koju doživljavaju muškarci. Nesanica uključuje simptome poput dugog ležanja budnog u krevetu tokom noći kao i rano buđenje i nemogućnost da opet spavate. Britanska nacionalna zdravstvena služba sa druge strane preporučuje između 7 i 9 sati sna, dok je deci potrebno i više.

Nedostatak sna može biti prouzrokovan raznim faktorima poput stresa, anksioznosti, buke, neudobanog kreveta, previše alkohola i kofeina ili rad u smenama.

Mnoga prethodna istraživanja su pokazala da problemi sa spavanjem imaju blisku vezu sa nivoom se*sualne želje, uzbuđenja i zadovoljstva ljudi kao i njihovom sposobnošću da dožive orgazam.

Najnovija studija bavila se konkretnije kako nesanica utiče na intimni život, a učestvovalo je 1226 odraslih osoba prosečne starosti od 35 do 45 godina. Ispitanicima su postavljana pitanja o se*sualnoj želji, orgazmu, zadovoljstvu i bolu. Takođe su bili upitani kako spavaju, uključujući u kojoj je meri loš san uticao na njihovo raspoloženje, energiju i odnose.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srećna republika/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.