KADA ČUJETE KAKO MED UTIČE NA VAŠE SRCE JEŠĆETE GA SVAKO JUTRO: Srbi nisu imali pojma KOLIKO JE ZDRAV
Med, Foto: RINA

sjajno

KADA ČUJETE KAKO MED UTIČE NA VAŠE SRCE JEŠĆETE GA SVAKO JUTRO: Srbi nisu imali pojma KOLIKO JE ZDRAV

Med je odličan saveznik u borbi protiv kašlja i upale grla

Objavljeno: 17:35h

Ono što mnogi ne znaju je da med nije samo zdrava zamena za nezdrave slatkiše i dodatak čaju, već ima i mnoga antioksidativna svojstva, kao i druge benefite po očuvanje normalog funkcionisanja organizma i poboljšanje imuniteta.

Med je prirodna hrana koja je, zbog visokog sadržaja vitamina, minerala, ugljenih hidrata, proteina i masti, u mogućnosti da nadoknadi svaki nedostatak koji se može javiti u našoj svakodnevnoj ishrani.

Savremena medicina smatra da je med apsolutno poseban proizvod, ali samo pod pretpostavkom da je potpuno prirodan i bez ikakvih dodataka.

Borov med, Med
foto: Printscreen/youtube/kuhajipeci

Čuva srce

Minimalno obrađeni med sadrži mnoga važna bioaktivna biljna jedinjenja i antioksidante, kao što su flavonoidi i fenolne kiseline. Tamnije sorte obično nude više antioksidanata od svetlijih.

Antioksidansi pomažu u neutralizaciji reaktivnih vrsta kiseonika (ROS) u telu, koje se mogu nakupiti u ćelijama i izazvati oštećenja. Ovo oštećenje može doprineti stanjima kao što su neka srčana oboljenja.

Snižava nivo holesterola

Med takođe pomaže u regulisanju visokog nivoa LDL holesterola koji je snažan faktor rizika za srčane bolesti. Ova vrsta holesterola igra veliku ulogu u aterosklerozi, nakupljanju masti u vašim arterijama što može dovesti do srčanih i moždanih udara. Zanimljivo je da nekoliko studija pokazuje da med može poboljšati nivo holesterola. Smanjuje ukupni i "loš" LDL holesterol, istovremeno značajno povećavajući "dobar" HDL holesterol.

Ublažava kašalj

Med je odličan saveznik u borbi protiv kašlja i upale grla. Gusta tečnost se lepi za crveno grlo i pomaže mu da se oporavi. Svojim antioksidativnim i antibakterijskim dejstvom pomaže da tegobe što pre nestanu i da se kašalj smiri.

Dobar je i za anemiju

Med ima blagotvoran uticaj na broj crvenih krvnih zrnaca. Mešavina meda i mlake vode podiže nivo hemoglobina u krvi, što je efikasno u tretmanu anemije.

Bonus video:

02:28

PRIPREMA LIGNJI NA MORNARSKI NAČIN! Kulinarski šou Majke i snajke objedinjuju znanje i dobru zabavu: Ne propustite OVAJ recept

(Espreso/Srbija danas/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.