OVE KROFNE PRAVE SE U KESI, NEMA PRLJANJA SUDOVA: Izraelci ZNAJU ŠTA RADE, oni tvrde da ih mese BOLJE OD NAŠIH ŽENA
Ilustracija, Foto: Printscreen/Youtube/ Macho Recipes

recept

OVE KROFNE PRAVE SE U KESI, NEMA PRLJANJA SUDOVA: Izraelci ZNAJU ŠTA RADE, oni tvrde da ih mese BOLJE OD NAŠIH ŽENA

Evo kako izraelci prave tradicionalne praznične krofne

Objavljeno:

Umesto tradicionalnog mešanja u klasičnim posudama, ovaj recept se ističe po inovativnom koraku - smesa se pravi u običnoj plastičnoj kesi! Da, dobro ste pročitali, kesa postaje vaš najbolji saveznik u stvaranju savršenih krofnica. Ovaj jednostavan trik ne samo da skraćuje vreme provedeno u kuhinji, već i smanjuje broj sudova koji čekaju na pranje.

Reč je o izraelskim prazničnim krofnama, poznatim pod imenom sufganijot, koje igraju centralnu ulogu tokom nedavno održane Hanuke, jevrejskog praznika svetlosti. Tradicionalno punjene marmeladom od kajsija ili crvenog voća, sufganijot simbolizuju čudo sa uljem, centralni događaj Hanuke.

Istorijat tradicionalnih izraelskih krofnica

Prema legendi, malena količina svetog ulja, dovoljna samo za jedan dan, čudesno je gorela osam dana u hramu u Jerusalimu. Sufganijot se prže u ulju, čime se odaje počast ovom čudu. Ove krofne su obično posute kristal šećerom, a savremene varijante mogu sadržati čokoladne filove, vanilu, pa čak i likere. Sufganijot nisu samo poslastica, već i važan deo jevrejske tradicije, koji povezuje sadašnje generacije sa istorijskim događajem i njegovim značajem.

Vreme pripreme:

  • 90 minuta
Krofne
foto: Printscreen/Youtube/ Moja mala kuhinja

Sastojci:

  • 1 kesica suvog aktivnog kvasca
  • 3 šolje višenamenskog brašna
  • 1 jaje
  • 3 kašike šećera
  • 1 šolja tople vode
  • 1½ kašike ulja + za prženje
  • ½ kašičice soli
  • 1 kašika rakije ili konjaka
  • korica 1 limuna
  • 2 šolje džema od jagoda

Priprema:

1. U plastičnu kesusa zip zatvaračem dodajte kvasac, toplu vodu, šećer, rakiju, limunovu koricu, ulje, jaje i brašno.

2. Zatvorite kesu i dobro promešajte sastojke.

3. Stavite je u posudu sa veoma toplom vodom dasmesa unutra nadolazi oko 1 sat.

4. Izvadite testo iz kese na pobrašnjenu površinu. Razvaljajte testo na 1-1,5 cm debljine. Uverite se da su obe strane testa pobrašnjene.

5. Iz testa modlom za kolače ili čašom vadite krugove prečnika 5 cm. Utrošite celo testo. Pokrijte krpom 30 minuta.

6. Pecite u vrelom ulju po minut sa svake strane. Ocedite višak masnoće na papirnom ubrusu.

7. Ukoliko volite, u sredinu krofne utisnite svoj omiljeni džem.

Bonus video:

02:43

MAJSTOR ZA GULAŠ OTKRIO SAVRŠEN RECEPT: Stvar je u krčkanju, da sve bude prirodno, ali i u još jednom VAŽNOM SASTOJKU!

(Espreso/24Sedam/V.I./Prenosi M.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.