OVA NAMIRNICA PRAVI HAOSU CREVIMA I PRAVI GASOVE: Obavezno je izbegavajte za PRAZNIKE kako se ne biste OSRAMOTILI
Ilustracija, Foto: Profimedia

ovo morate znati

OVA NAMIRNICA PRAVI HAOSU CREVIMA I PRAVI GASOVE: Obavezno je izbegavajte za PRAZNIKE kako se ne biste OSRAMOTILI

Praznici su doba godine kada se više opustimo po pitanju hrane i damo sebi oduška

Objavljeno: 22:40h

Tada se na trpezi može naći raznovrsna jela, masna, slana i slatka. Postavlja se pitanje šta da izbegnemo kako nam ne nastradala creva. Nadimanje i gasovi su samo neki od uzroka određene vrste hrane. Dijetetičarka Kirsten Džekson otkrila je za "Sun Health" kako da izbegnete praznična nadimanja.

"Glavni problemi sa božićnom hranom i zdravim varenja je sama količina hrane. Često želimo da okrivimo određenu hranu, ali zapravo smo samo preterali", objašnjava ona.

Ako ostavimo prejedanje na stranu, Kirsten je rekla da takođe vredi pogledati šta nam je na tanjiru da bi objasnila našu nelagodu. Dodaje da je kelj pupčar jedan od odgovornih za gasove u stomaku. Zapravo sadrži mnogo fruktana. Ovo je vrsta ugljenih hidrata koju razgrađuju naše crevne bakterije. Takođe, ova supstanca se može naći i u luku, belom luku, špargli, pasulju, pšenici...

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

"Svako ima različite nivoe tolerancije na fruktane, tako da neki ljudi možda uopšte nemaju problema, dok drugi mogu biti prilično osetljivi", objašnjava ona i dodaje da postoji pet načina kako da se osećate manje naduvenim i ujedno uživate u omiljenoj hrani.

Držite se 3 obroka dnevno. Takođe, veličina porcije je ključna. Ako znate da određena hrana izaziva probleme, pokušajte da je jedete, ali u manjim porcijama. Pokušajte da smanjite unos luka i belog luka, preporučila je Kirsten i podsetila da nikako ne zaboravite na vlakna. Krećite se između obroka, jer manjak aktivnosti može da uspori rad creva. I za kr jer upravo preterivanje sa istim, em što nije dobro za mnoge druge funkcije organizma, em nije dobro za vaša creva i varenje.

BONUS VIDEO

01:05

OVO JE DRUGI NAJSTROŽI POST, OVAKO GLASI ISHRANA Sveštenik za Kurir TV obrazložio: Šta raditi ako ne možete izdržati?

(Espreso/Mondo/T.B./Prenela T.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.