MEDENA PITA KOJA MILUJE NEPCA, SVI SLADOKUSCI ĆE BITI ODUŠEVLJENI: Recept je jednostavan, a gosti će TRAŽITI REPETE
Torta, Foto: PRINTSCREEN/YT/TANYA SHPILKO

ukusno

MEDENA PITA KOJA MILUJE NEPCA, SVI SLADOKUSCI ĆE BITI ODUŠEVLJENI: Recept je jednostavan, a gosti će TRAŽITI REPETE

Medena pita sa karamel filom pun je pogodak za prazničnu trpezu. Nestaće sa stola za tili čas

Objavljeno:

Medena pita je poslastica koja vodi poreklo iz Rusije. Spremale su je i naše bake, a naziv je dobila po tome što med ide u koru. Možete isprobati klasičan ruski recept za medenu pitu. Za danas smo pripremili recept koji će opčiniti sve sladokusce - medenu pitu sa karamel filom.

Sastojci:

Za karamelu:

115 g šećera

2 kašike vode

Torta, Medena pita
foto: PRINTSCREEN/YT/TANYA SHPILKO

nekoliko kapi limunovog soka

100 ml slatke pavlake

20 g omekšalog putera

prstohvat soli

Za kore:

100 g putera

115 g šećera

prstohvat soli

120 g meda

6 g sode bikarbone

1 jaje

400 g brašna

Za krem:

350 ml kuvanog kondenzovanog mleka

250 ml slatke pavlake

100 g šećera u prahu

Torta, Medena pita
foto: PRINTSCREEN/YT/TANYA SHPILKO

Recept za medenu pitu sa karamel filom:

U šerpu ubacite šećer, sipajte vodu, promešajte i dodajte nekoliko kapi limunovog soka. Pustite da provri na srednjoj vatri, pa ostavite da se karamelizuje još 5-7 minuta. Postepeno dodajte slatku pavlaku i mešajte dok ne dobijete gušću smesu, a sklonite sa šporeta i dodajte puter.

Na kraju dodajte so u karamel fil i promeštajte. Sipajte karamel fil u posudu i ostavite da se ohladi. U drugu šerpu ubacite puter, šećer, so i med. Mešajte na laganijoj vatri sastojke dok ne dobijete kompaktnu smesu, pa ubacite sodu bikarbonu. Mešajte, a kada smesa počne da svetli i peni smanjite temperaturu i mešajte na niskoj temperaturi još 5 minuta.

Smesu sipajte u odvojenu posudu, pa dodajte poluumućeno jaje. Umutite špatulom smesu sa medom, pa dodajte brašno. Zamesite testo za medenu pitu u posudi, pa je pokrijte prozirnom folijom i ostavite u frižideru oko 30 minuta. Premesite prhko testo u posudi, a onda ga prebacite na radnu površinu i premesite u oblik valjka koji ćete iseći na 8 delova.

Onda ih pokrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Pospite malo brašna po pek papiru i oklagiji, pa razvucite svaki deo testa za medenu pitu. Uz pomoć pokretne ivice sa pleha utisnite krug prečnika oko 20 cm, a ivice ostavite oko kruga na manjoj razdaljini. Izbockajte prhko testo (krug i ivice) uz pomoć viljuške, pa pecite kore za medenu pitu na 190°C oko 4-5 minuta. Pečene ivice izblendirajte kada se malo ohlade.

Ohlađeno skuvano kondenzovano mleko pomešajte sa slatkom pavlakom i šećerom u prahu. Umiksajte, pa po 1-1,5 kašiku fila za medenu pitu rasporedite na svaku od kora (ostavite malo fila sa strane za dekoraciju). Ohlađeni karamel fil stavite u špric za kolače pa ga nanesite na raspoređen beli fil. Preklopite drugom korom i ponovite postupak do utroška materijala.

Poslednji sloj treba da bude fil koji ćete poravnati, a sa strane dodajte fil koji ste odvojili. Pospite medenupitu izblendiranim delovima kore, pa oko nje stavite pek papir i pokretnu ivicu. Ostavite tako u frižideru oko 5 sati. Preporučujemo da isprobate i medenu pitu od gotovih kora.

Bonus video:

01:49

POZNATI KUVAJU U EMISIJI MAJKE I SNAJKE Recept za pileća krilca sa pivom kakve dosad niste probali, za sam kraj VIP nedelje

(Espreso/Stvar ukusa/Prenosi A.M.)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.