OVA HRANA RAZARA JEDNJAK, A SRBI JE JEDU KAO DA IMAJU REZERVNI: Užasna je po njega, uništiće ga za JEDAN DAN
Ilustracija, Foto: Profimedia

paŽnja

OVA HRANA RAZARA JEDNJAK, A SRBI JE JEDU KAO DA IMAJU REZERVNI: Užasna je po njega, uništiće ga za JEDAN DAN

Gorušica ili žgaravica, stručno poznata kao refluks kiseline, kod nekih ljudi se javlja povremeno kada konzumiraju hranu koja im ne odgovara u manjim ili većim količinama

Objavljeno:

Može se reći da je GERB (gastroezofagealna refluksna bolest) jedno od najprisutnijih hroničnih stanja današnjice, pa je svaka informacija kako hranom poboljšati stanje i umanjiti simptome izuzetno dragocena

Gorušica ili žgaravica, stručno poznata kao refluks kiseline, kod nekih ljudi se javlja povremeno kada konzumiraju hranu koja im ne odgovara u manjim ili većim količinama. Međutim, simptome kakvi su pečenje iza grudne kosti, nadimanje i podrigivanje oseća petina svetske populacije.

Kako nastaje gorušica i zašto se kiselina vraća nazad kroz jednjak

Želudac, Organ
foto: Profimedia

U normalnim okolnostima, kada nemamo problem, sfinkter jednjaka propušta hranu u želudac, a zatim se zatvara da bi se sprečilo (blokiralo) vraćanje hrane nazad, u jednjak. Ovaj proces štiti jednjak od vraćanja i negativnog uticaja želudačne kiseline. Međutim, ako se sfinkter opusti, hrana kreće reverzno, unazad, biva gurnuta kroz olabavljeni otvor i izaziva refluks – vraćanje kiseline.

– Način ishrane igra glavnu ulogu u kontroli simptoma refluksa kiseline i prva je linija terapije koja se koristi za ljude sa GERB-om – potvrđuje kaže dr Ecta Gupta, gastroenterolog iz Johns Hopkins Hospital.

Gorušica i hrana koja je izaziva

Namirnice za koje je potvđeno da izazivaju gorušicu, prouzrokuju opuštanje sfinktera jednjaka i odlažu proces varenja, ostavljajući hranu duže u želucu, kaže dr Gupta.

Stručnjak kao „najgore“ izdvaja sledeće namirnice, pre svega one sa visokim sadržajem masti, soli ili začina kao što su:

pržena hrana

pica

čips i druge prerađene grickalice

čili u prahu

biber (beli, crni, kajenski)

masno meso i prerađevine (slanina, kobasice)

pojedine vrste sira.

Umerenost ključna da se gorušica ne pojača

Evo još nekih namirnica koje mogu izazvati slične probleme:

sosovi na bazi paradajza

agrumi

čokolada

pepermint

gazirana pića.

– Umerenost je ključna jer mnogi ljudi ne žele, a i ne moraju da eliminišu neke grupe namirnica, iako imaju problem. Trebalo bi uložiti napore u izbegavanju problematične hrane kasno uveče pre spavanja. Preporučljivo je jesti više manjih obrokatokom dana, a pre spavanja posebno izbegavati tešku, prženu ili pohovanu hranu i grickalice – savetuje stručnjak.

Hrana koja pomaže u sprečavanju refluksa kiseline

Bol u stomaku, Želudac
foto: Profimedia

Hrana bogata vlaknima

Ove namirnice čini da se duže osećamo sito i dovoljna nam je manja količina, tako da je kada ih konzumirano manja potreba za prekomernim unosom hrane, što može doprineti gorušici. U ishranu je poželjno uključiti:

cela zrna (ovsena kaša, kus-kus, smeđi pirinač)

korenasto povrće (slatki krompir, šargarepa, cvekla)

zeleno povrće (špargle, brokoli, boranija)

mešane orašaste plodove.

Alkalna hrana (sa višim nivoom pH)

Namirnice sa prirodno višim pH (nivo kiseline) spadaju u grupu alkalnih i mogu pomoći u neutralisanju jakog refluksa. Alkalna hrana uključuje sledeće namirnice:

banane

dinje

karfiol

komorač

lubenica.

Hrana sa visokim sadržajem vode

Konzumiranje hrane koja sadrži dosta vode može doprineti razblažavanju i slabljenju želudačne kiseline. Dobri primeri su:

celer

krastavac

zelena salata

lubenica

supe

biljni čajevi.

01:29

HRANA KOJA JE LEK! Profesor pčelarstva otkrio sve benefite dovoljnog unosa meda: Veoma lako saznajte koja je VAŠA dnevna mera!

(Espreso/eklinika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.