POSLE TOLIKO GODINA ISPLIVALO ŠTA JE ŽARKO LAUŠEVIĆ ŠAPNUO ARKANU: Sklonio ga od CECE i rekao mu OVO
Arkan, Foto: EPA

paŽnja

POSLE TOLIKO GODINA ISPLIVALO ŠTA JE ŽARKO LAUŠEVIĆ ŠAPNUO ARKANU: Sklonio ga od CECE i rekao mu OVO

Tada je tek izašao iz zatvora, pokojni glumac Dragan Nikolić, i njegov veliki prijatelj, odveo ga je na stadion "Obilića" koji je u tom trenutku bio u vlasništvu Ražnatovića. Sa njima je sedela i Arkanova supruga - Svetlana Ceca Ražnatović

Objavljeno: 09:34h

Kako izgleda život slavnog glumca kada posle četiri godine i sedam meseci izađe iz zatvora? Tu je počela nova Žarka Lauševića pod nazivom "Padre, idiote!", četvrta u serijalu pod zajedničkim podnaslovom "Dnevnik jedne robije".

31. jula 1993. godine, Žarko Laušević i njegov pet godina stariji brat Branimir, su napadnuti od grupe huligana u blizini podgoričkog lokala "Epl". Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio da se pridruži napadačima. Na suđenju je osuđen na 15 godina zatvora zbog dvostrukog ubistva. Ta je presuda, nakon žalbi, potvrđena 1994. godine, a kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu.

Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu februara 1998. godine, izrečena mu je kazna četiri godine zatvora zbog dvostrukog ubistva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao četiri i po godine, pušten je na slobodu.

Žarko Laušević
foto: Printscreen/Tv Prva

U svom delu, Laušević se bavio upravom ovim periodom svog života - izlaskom na slobodu posle mučnog perioda iza rešetaka. Priča o porodici koja ga je dočekala, prijateljima koji su se trudili da mu pomogne da povrati svoj život, ali u jednom delu pominje i neočekivanog poznanika - Željka Ražnatovića Arkana.

Tada je tek izašao iz zatvora, pokojni glumac Dragan Nikolić, i njegov veliki prijatelj, odveo ga je na stadion "Obilića" koji je u tom trenutku bio u vlasništvu Ražnatovića. Sa njima je sedela i Arkanova supruga - Svetlana Ceca Ražnatović. Gaga je, kako piše Laušević, želeo da mu pomogne da izađe iz zemlje u momentu kada su tenzije oko njegove presude i puštanja na slobodu i dalje bile velike...

"Stadion 'Obilića', nešto kasnije. Ručamo "dečju radost" - brdo pohovanih telećih šnicli i pire. Domaćinska atmosfera. Limunada i voda. Pitam Cecu (Ražnatović) kako je zadovoljna snimanjem Кoštane sa Stojanom Stojčićem.

Ceca Ražnatović, Arkan, Željko Ražnatović Arkan
foto: Printskrin / Instagram / komandant_arkan

- Aaaa... - dade neki neodređeni komentar.

Na to Željko (Ražnatović - Arkan) dobaci:

- Ma, nema ništa od toga!

Gagi je nekako pošlo za rukom da iskamči votku od konobara, ne bi li džentlmenski izbegao pogled sa Cecinog dekoltea. Malo kasnije Željko me izvodi na teren da prošetamo.

- Znaš da me jedan majmun pitao je l’ ovo stadion po onom glumcu, Milošu Obiliću? I kako je izgledao Obilić? Кo ti, brate! Moraš to da čuvaš! To smo mi! Srbi! Nije Srbija šaka pirinča da je pozoba svaka vrana koju donese vetar! A? - zagrli me.

Osmehnuh se. Ne osećam se prijatno, mada on sve radi da bude drugačije.

- Znaš, puno mojih je tetoviralo tvoju facu na grudi, mišku, jedan i na… - smeje se.

- Bog i Šotra su to tako namestili... - skroman sam, kao da polažem prijemni za Hilandar.

Arkan šutnu jednu od fudbalskih lopti koja mu se našla na putu. Odlete preko ograde stadiona.

- Treba malo da se skloniš, sve će to da se zaboravi.

- Ja... ne mogu.

- Šta, ku**c, ne možeš? - daje znak jednom momku u trenerci da nađe loptu.

- Da zaboravim.

- Može, može, sve se zaboravi! Idi, otputuj negde na par godina...

- Nemam ni pasoš još uvek. - Naglo mi se pripušilo, ali em sam na sportskom objektu, em u društvu poznatog antialkoholičara i protivnika pušenja.

- Je*o pasoš, ’oćeš to sad da završimo? Tapi (Dragan Malešević)? Sad, dok šetamo? - uzima telefon.

Odmahnuh glavom. Pogleda me, a njemu uzvratiti takav pogled nije lako. Ni zdravo. A lep je dan inače, pomislih. Čak i ovakav, bez nikotina.

- Ja ne volim sise! Mislim da ti nisi! Jesam se zajeb’o, možda?

Slegnuh ramenima, jednako gledajući vedrinu iznad stadiona "Obilića". Кad dobro razmislim, ja sad stvarno ne znam da li sam sisa ili maša. Pogotovu kad stojim pred ovim mašom...

Pored aut-linije stoji parkiran džip. Iza gola još jedan. U oba ima ljudi. Dotrčava momak u trenerci sa kapije, spasio je onu loptu.

- Evo ti moj broj, twenty four/seven! Šta god treba! To ti je moj dug, zbog Natalije (Arkanova bivša supruga). Uvek je lepo govorila o tebi. Nisam hteo pred Cecom.

- Hvala ti, Željko!

- I, zajebi ove glumce! Gaga je legenda nad legendama, ali svi puše, piju, je*ote! Al’ ti živi svoj život! Niko to drugi neće! Glavu gore! Sad je sve gotovo! Don’t be cloud on a sunny day!"

- I, zajebi ove glumce! Gaga je legenda nad legendama, ali svi puše, piju, je*ote! Al’ ti živi svoj život! Niko to drugi neće! Glavu gore! Sad je sve gotovo! Don’t be cloud on a sunny day!"

Laušević je ipak na kraju otišao iz Srbije i naselio se u Njujorku sa svojom porodicom - tamo je saznao za Arkanovu smrt o kojoj je takođe pisao...

"Arkan. Ubijen isto, likvidiran pre neki dan. Žalim ga, iskreno. Ljude pamtimo po ličnim odnosima. Moji i njegovu su bili korektni. I sa njim, i sa njegovim ženama. Ako je Arkan bio kriv, ako je bio zlikovac, kriv je sud, zatim i država, on na kraju. Nismo jurili jedan drugog da se družimo. Retki susreti su bili neisplanirani, sem poslednjeg, kad me je zabrinuti Gaga iz najprijateljskijih pobuda odveo kod njega. Na pravdu te obavezuje istorija. Kako god, nijedna istorija, nijedan pravedan sud ne traži od tebe (sem onog golootočkog vremena) da se odričeš prijatelja, rodbine, ma kako oni presudili i ma koliko se ti ne slagao sa njihovim stavovima i postupcima", piše Laušević u jednom delu svoje nove knjige.

Dok je živeo u Njujorku, Lauševiću je stigla nova presuda na 13 godina. Međutim, nakon brojnih peripetija, 29. decembra 2011. pomilovao ga je tadašnji predsednik Republike Srbije Boris Tadić. Srpski pasoš mu je uručio 1. februara 2012. ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić u Njujorku.

14:52

BRZE VESTI 15.11.2023

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.