CRKVA OTKRILA KAKO PUŠENJE UTIČE NA NAŠU DUŠU: Ako ste mislili da je LOŠE po ZDRAVLJE, ovo će vas tek BACITI U OČAJ
Cigarete, Foto: Tamara Trajković

paŽnja

CRKVA OTKRILA KAKO PUŠENJE UTIČE NA NAŠU DUŠU: Ako ste mislili da je LOŠE po ZDRAVLJE, ovo će vas tek BACITI U OČAJ

Zloupotreba duvana kroz pušenje cigareta su jedna od najvećih pošasti po čoveka prema pravoslavnoj veri

Objavljeno:

Svi znaju da je pušenje opasno po zdravlje. A da li tu postoji i duhovna opasnost? Zašto se ta pogubna navika smatra grehom? Pa i u pravoslavnoj Grčkoj puše čak i sveštenici. Za odgovore na ova pitanja obratili smo se izdanju SPC "Posavetuj me, oče", knjizi u kojoj se rešavaju najveće nedoumice pravoslavaca.

Ma koliko znali da je pušenje štetno, mnogo nas i dalje ne odustaje od ove štetne navike. Veliki procenat pušača kaže da želi da prestane, ali da ne nalazi čvrst razlog, ma koliko apsurdno da to zvuči. Ipak Srpska pravoslavna crkva ima jasan stav po ovom pitanju koji je ulio hrabrosti i snage da prekinu sa ovom štetnom navikom.

Izgovora koje pušači koriste da bi opravdali svoj porok ima zaista mnogo

Cigarete
foto: Profimedia

Apostol Pavle kaže: "Sve mi je dozvoljeno, ali ne dam da išta ovlada mnome". (1. Kor. 6, 12)

Zloupotreba duvana kroz pušenje cigareta su jedna od najvećih pošasti po čoveka prema pravoslavnoj veri.

Zašto vi pušite?

- Lečim nervozu - veoma često opravdanje iako se zna da pušenje u suštini ima suprotan efekat.

- Moje zdravlje – moj problem … je svakako najčešći odgovor na pitanje. Zašto?

- Mogu da prestanem kad god hoću, ali sada to još uvek ne želim… Zamislite čoveka koji udara glavom u zid, i na pitanje Zašto? odgovara: - Mogu da prestanem kad god hoću, ali to još uvek ne želim…

- Ionako je sve zatrovano… Da li bi bilo razumno kada bi neko jeo otpatke hrane sa smetlišta, uz izgovor da je ionako sva hrana zatrovana?

Sveštenici napominju da u kući treba da gori tamjan, a ne cigareta!

Pušenje
foto: Profimedia

Kako se odnositi prema pušenju?

- Pušenje duvana je velika strast koja ovladava čitavim bićem čovekovim i udaljava ga od spasenja. Na pušenje Hrišćanina navodi duh podnebeske zlobe, pušenjem se đavo trudi da iz nas izagna blagodat Božiju koja u nas Hrišćane ulazi kroz Svete Tajne. Pušenje duvana je krajnje štetna strast koja ne vodi ničemu korisnom, a veoma oštećuje telesno zdravlje. Dobar Hrišćanin mora da ga što pre odbaci i da taj greh ispovedi pred sveštenikom.

Kako da se odviknem od pušenja?

- Savetujem vam, - piše Prepodobni Amvrosije Optinski, - da protiv tog poroka upotrebite duhovni lek: podrobno ispovedite sve grehe učinjene od sedme godine do časa ispovesti i pričešćujte se, potom, redovno Svetim Tajnama, i čitajte svakodnevno, stojeći, Jevanđelje, po jedno poglavlje, ili više: a kad vam naiđe tuga i potreba za pušenjem, onda čitajte opet, dok tuga ne prođe, kad opet dođe, a vi opet čitajte Jevanđelje ili se umesto toga nasamo poklonite po trideset puta do zemlje, po broju godina zemaljskog života Spasitelja.

05:47

DA LI BISTE PREŠLI NA ELEKTRIČNE CIGARETE ILI ZAUVEK OSTAVILI PUŠENJE? Olček: Ovi proizvodi smanjuju rizik, ali NISU BEZ NJEGA!

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.