OTKRIVENO KOLIKO JE KORIŠĆENJE DEZODORANSA ŠTETNO: Pojačan znoj je PRVI POKAZATELJ, dermatolog objasnio
Foto: Antonio Guillem Fernandez / Panthermedia / Profimedia

obratite pažnju

OTKRIVENO KOLIKO JE KORIŠĆENJE DEZODORANSA ŠTETNO: Pojačan znoj je PRVI POKAZATELJ, dermatolog objasnio

Ovako se postiže samo suprotan efekat!

Objavljeno:

Pored pranja zuba i umivanja lica, stavljanje dezodoransa je bez sumnje deo vaše svakodnevne jutarnje rutine. To je neophodan korak koji može pomoći u zaštiti od mirisa, dok antiperspirant takođe može pomoći u sprečavanju znojenja.

Iako ste možda upoznati sa ovim proizvodima, ispostavilo se da su ih mnogi od nas pogrešno koristili - te umesto da mirišemo, još više bi se osećali neprijatno. Evo u čemu je stvar!

U stvari, antiperspirant ne bismo trebali da stavljamo ujutru, već uveče.

- Manje se znojimo noću, tako da antiperspirant može doći u bliži kontakt sa znojnim žlezdama i smanjiti znojenje.

Dezodorans
foto: Profimedia

Ako to uradite, važno je da koristite antiperspirant, kako bi on delovao na sprečavanju znoja i neprijatnog mirisa, a ne običan dezodorans, koji samo maskira miris.

Prema dermatologu, antiperspiranti, koji rade tako što stvaraju čep blizu vrha znojnih žlezda, imaju više vremena da se stvrdnu tokom noći, što znači da ćete se manje znojiti tokom dana. Dr Lipner tvrdi da ako to uradite, nećete morati da nanosite nikakav dezodorans ujutru.

Da li su opasne soli aliminijuma koje možemo pronaći u kupovnim dezodoransima?

- Soli aluminijuma stvaraju talog na površini znojnih žlezda. Kada se napravi talog, one ne mogu da prodru dublje u naš organizam. Postoje istraživanja koja govore da se on nalazi u nekim tumorskim tkivima, ali postoje i istraživanja koja kažu da se nalazi i u zdravom tkivu dojke. Ono što stoji je da je i dalje dozvoljen za upotrebu i još uvek nije zabranjen. Bez zabrane ne možemo govoriti da je opasan - objasnila je Marijana Milosavljević, farmaceut i specijalista kozmetologije.

Rešavajući zabrinutost da bi nanošenje antiperspiranta noću moglo biti štetno, dr Lipner je za rekao: - Ne postoje poznati zdravstveni rizici povezani sa nošenjem dezodoransa noću ili prečestim nošenjem dezodoransa. Nema potrebe da pravite pauzu od dezodoransa. Ali ako se znojite toliko da morate da ga koristite više puta dnevno, trebalo bi da posetite dermatologa koji vam može preporučiti druge opcije.

- U stvari, jedno istraživanje je pokazalo da ako nanesete antiperspirant noću, on može ograničiti znoj do jednog dana.

Ovo je podržala i dermatolog Sandra Li, poznatija kao dr Pimpl Poper nakon što je započela svoju TV emisiju o flekama, osipu i cistama. Govoreći u video snimku Harper's Bazaar-a, rekla je: - Ovo je mala tajna koju imam. Dezodorans je najbolje nanositi noću, najefikasniji je noću jer ga stavljate kada su vam znojne žlezde uspavanije pa to će ga učiniti efikasnijim.

Majke i snajke

05:31

Danas na meniju kod Seke i Raše krompir harmonika!

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.