SRPSKI KUVARI TVRDE DA POSOLJENI CRVI IMAJU ISTI UKUS KAO ČVARCI: Postaju ZAMENA za 1 NAMIRNICU bez koje NE MOŽETE
Ilustracija, Foto: Printscreen/Tiktok/nemanja_bogdanov

morate znati

SRPSKI KUVARI TVRDE DA POSOLJENI CRVI IMAJU ISTI UKUS KAO ČVARCI: Postaju ZAMENA za 1 NAMIRNICU bez koje NE MOŽETE

Srpski kuvari tvrde da posoljeni crvi imaju isti ukus kao čvarci

Objavljeno:

Kućni cvrčci, skakavci, crni brašnari, sjajno crne bube, pšenične buđi na listi su novih namirnica u EU i mogu se koristiti u ljudskoj ishrani.

Naš domaćin, Niški kuvar Nenad Stamenović, poznat kao Neša Travka, pojašnjava za Blic televiziju da je korišćenje insekata u ljudskoj ishrani blagotvorno i da se oko 2000 vrsta može svakodnevno upotrebljavati kao zamena za meso.

- Prepuni su proteina, u dva kila crva imate kilo proteina. Sad vidite, hoćeš da uzmeš kašičicu mlevenih crva da pomešaš ili da pojedeš kilo mesa, od koga ćeš dobiti samo 5% proteina. Izuzetna hrana, za snagu, za sportiste, za bildere

Ovi crvi se mogu koristiti kao dodatak vegetarijanskim pljeskavicama, za spremanje šejkova i slatkiša, a gaje se u posebnim boksovima i hrane se mekinjama i organskim voćem i povrćem.

Čvarci
foto: Printscreen/Youtube/Tonchy Shultz

- Kupio sam 200 komada, sad ih imam malo više, hranim ih neprskanim voćem, povrćem, žive na mekinjama koje jedu, onda tu su ovsene pahuljice, ražane pahuljice, može i spelta. Osušio sam ih tako da mogu da ih ubacim u bilo koji napitak, mogu da ih pojedem, ne preterujem što bi rekli, jedem i ovo ostalo, grašak, boraniju, sočivo - rekao je Neša.

Puni su belančevina i dobrih masti

Iako su insekti puni belančevina, dobrih masti, proteina i lako su svarljivi, retko se konzumiraju kod nas.

- Mnogi kao kažu, jao, ne mogu jesti crve. Ja kažem, čekaj, jesi jeo trešnje, šljive , tako neko voće kad si bio mali, nije ti smetalo što ima crva. A mnogi budu kao ne, to neću da probam, i na kraju probaju - kaže Neša.

- Kao kad bi pojeli drugo nešto mesa, mesnato, što ima u sebi sala, kao što je slanina, nešto na tu foru. Ovako obrađeni, posoljeni imaju mesni ukus s čvarcima - objašnjava asistent u kuhinji Bogdan Tasković za Blic televiziju.

Insekti su na meniju najviše u Aziji, Africi i Južnoj Americi, a odnedavno se i u Evropi mogu kupiti sveži, smrznuti i sušeni. Inače, Evropska agencija za bezbednost hrane za sada je odobrila četiri vrste insekata, dok još osam čeka odobrenje.

Bonus video: Nezapamćeni vandalizam u zgradi u Krnjači

01:02

Nezapamćeni vandalizam u zgradi u Krnjači

(Espreso/Blic)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.