LEKARI OTKRILI ZAŠTO NIJE DOBRO DA SE TUŠIRATE UJUTRU: Svi se odmah uhvatimo za TUŠ, a evo zašto NE PREPORUČUJU
Doktori o tuširanju, Foto: Profimedia

paŽnja

LEKARI OTKRILI ZAŠTO NIJE DOBRO DA SE TUŠIRATE UJUTRU: Svi se odmah uhvatimo za TUŠ, a evo zašto NE PREPORUČUJU

Ovaj doktor dakle veruje da je večernje tuširanje bolje za higijenu i kvalitet vašeg sna.

Objavljeno: 10:09h

Mnogi ljudi vole da se osveže uz jutarnje tuširanje, drugi pak više preferiraju da se istuširaju pred spavanje kako bi izbegli da prljavštinu akumuliranu u toku dana unesu u svoj krevet, dok neki rade i jedno i drugo.

Ali koja opcija je ispravna? I da li je tuširanje uveče bolje za zdravlje ili tuširanje ujutru? Lekar opšte prakse i dermatolog doneli su svoj sud.

Stav lekara

Prema rečima dr Aragone Đuzepea da li treba da se tuširamo ujutru ili uveče obično zavisi od ličnih preferencija i načina života.

Dermatolog odgovara da li je tuširanje vrućom vodom dobro za kožu

„Jutarnje tuširanje je verovatno popularnije među ljudima jer budi čula, osvežava nas i čini spremnim za dan koji je pred nama, ali ono nije nužno bolje za nas“, izjavio je on.

Umesto toga, on tvrdi da je večernje tuširanje dobar način da se opustite, da ublažite bilo kakve tenzije koje ste sa posla ili iz teretane doneli kući, tako što ćete pustiti da vam topla voda spere s tela svu nataloženu prljavštinu.

Ova navika nam takođe omogućava da da legnemo u krevet rasterećeniji i lakše zaspimo.

„Međutim, glavna prednost noćnog tuširanja je to što tokom dana vaše telo i vaša kosa mogu da sakupljaju alergene, prljavštinu i nadražujuće materije iz vazduha, posebno u letnjim mesecima od polena, hemikalija i znoja. Dakle, ako odete u krevet bez tuširanja, sve ove čestice će se preneti na vaš krevet i posteljinu, što može izazvati alergiju, svrab, iritaciju i suvu kožu, kao i probleme sa kožom lica kao što su akne“.

Ovaj doktor dakle veruje da je večernje tuširanje bolje za higijenu i kvalitet vašeg sna.

Stav dermatologa

Tuš
foto: Profimedia

Dermatolog dr Saša Kor veruje da postoje različite prednosti tuširanja ujutru ili uveče, ali se slaže sa doktorom Aragonom Đuzepeom da je tuširanje uveče poželjnije.

„Večernje tuširanje uklanja sve nečistoće koje su se nakupile na vašoj koži tokom dana, pre svega masnoću, prljavštinu i znoj“, rekla je ona i dodala da uklanjanje ovih nečistoća može se lako uraditi dubinskim čišćenjem tokom tuširanja, nakon čega možete da odete u krevet sa čistom i svežom kožom. A pošto se koža regeneriše dok spavamo, vaše nove ćelije kože će biti zdrave, a ne zapušene“.

Ona je dodala da tuširanje uveče takođe opušta vaše telo i um i pruža odličan način da se opustite nakon dugog dana, stavljajući vas u najbolju poziciju za savršen noćni san“, izjavila je dr Kor.

Zaključak

Nakon analiza ova dva stručnjaka, sa sigurnošću se može reći da je večernje tuširanje mnogo korisnije za telo od jutarnjeg.

Međutim, ako vama prija da se tuširate i ujutru i uveče, slobodno nastavite tu praksu. Ništa vam neće faliti ako se tuširate dva puta dnevno, s tim da je poželjno da ovaj proces traje 10 minuta ili manje, ali i da temperatura vode ne bude previše topla ili hladna, prenosi City Magazine.

02:13

POČELA SEZONA KUPANJA NA ADI CIGANLIJI

(Espreso/City magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.