OVO JE RAZLOG ZAŠTO MAČKE GLEDAJU U PRAZAN ZID: Nikad ne biste pogodili da je ZBOG OVOGA, kakvo iznenađenje
Ilustracija, Foto: Stefan Kojić

paŽnja

OVO JE RAZLOG ZAŠTO MAČKE GLEDAJU U PRAZAN ZID: Nikad ne biste pogodili da je ZBOG OVOGA, kakvo iznenađenje

Vi možda mislite da vaša ljubimica bulji ni u šta dok gleda u zid, ali ona zapravo može posmatrati bubu ili senku na zidu.

Objavljeno:

Mačke mogu imati neke čudne navike: vole da prevrću stvari, dremaju u tesnim prostorima i naizgled neudobnim položajima, prate svoje vlasnike čak i u WC i spavaju im na glavi, a ponekad će i samo tupo zuriti u zid.

Mogu postojati razni razlozi zbog kojih vaša mačka iznenada postane fascinirana zidovima. Mnogi će se našaliti (a neki zaista i veruju u to) da mačka posmatra duha ili neki drugi natprirodni fenomen. Ipak, verovatno postoji logičniji, prirodan razlog takvom ponašanju. Većina razloga zašto mace vole da bulje u zidove ima veze s tim da su te životinje prirodno znatiželjne i time da su mačke u prirodi i grabljivice i plen, prenosi Zadovoljna.hr.

Mačke imaju vrlo istančano čulo vida. Iako nemaju toliko čunjića u očima kao ljudi, zbog čega vide manje boja, imaju puno više štapića i mogu videti neverovatno dobro pri slabom svetlu. Takođe imaju šire vidno polje, odnosno puno bolji periferni vid od nas ljudi.

Vi možda mislite da vaša ljubimica bulji ni u šta dok gleda u zid, ali ona zapravo može posmatrati bubu ili senku na zidu.

Mačka
foto: Printscreen/ Tiktok/ kkyychen

Te fascinantne životinje takođe mogu imati epizodno pamćenje. To je specifična vrsta dugotrajnog pamćenja koja mačkama omogućuje pamćenje određenih događaja, situacija i iskustava. To znači da se maca može setiti refleksije sunca koja „pleše“ na određenom delu zida, u određeno doba dana. Dakle, ako maca bulji u isti zid u isto doba dana, možda samo čeka svoju omiljenu igru svetlosti.

Možda čuju nešto

Mačke imaju i neverovatno dobro čulo sluha. Štaviše, sposobne su čuti širi raspon frekvencija od mnogih drugih sisara, uključujući ljude i pse. To znači da vaša mačka možda čuje zvukove koje vi ne možete čuti. U zidovima zgrada nalaze se cevi i ventilacioni kanali, pa možda čuje vodu koja teče kroz cev ili šištanje vazduha kroz kanal.

U kuću može ući miš ili neka druga sitna životinja, pa će znatiželjna predatorka posmatrati zid jer čuje životinjicu kako juri. Zvuk ni ne mora dolaziti iz unutrašnjosti zida. Ako živite u stambenoj zgradi, možda čuje vaše komšije kroz zid, čak i ako vam se čine kao prilično tihi ljudi.

Kada bi trebalo da se zabrinete?

U nekim slučajevima, posmatranje zida može biti i pokazatelj zdravstvenih problema kod mačke.

Mačja kognitivna disfunkcija

Starije mace mogu razviti stanje koje se službeno naziva mačja kognitivna disfunkcija, ali je poznatije kao mačja demencija, koja se ne razlikuje puno od demencije i senilnosti kod ljudi. Mačke s kognitivnom disfunkcijom mogu noću glasno zavijati i zbunjeno zuriti u prazne zidove.

Sindrom mačje hiperestezije

Ako vaša mačka ne samo da bulji u prazan zid, već i agresivno napada sopstveni rep, iznenada mahnito krene da čisti koren repa ili se jednostavno čini preosetljivom na dodir, možda ima stanje poznato pod nazivom sindrom mačje hiperestezije.

Ova bolest tek je nedavno prepoznata i opisana. To nije uobičajena dijagnoza, ali nije poznato da li je to zato jer se ne pojavljuje često ili zato jer je mačje ponašanje teško proceniti kada je u veterinarskom okruženju. Mačke sa sindromom hiperestezije često će iz maničnog stanja agresivnog čišćenja i udaranja repom preći u stanje buljenja u zid, kao da je maca u transu.

Primetite li bilo koji od ovih simptoma, pokušajte da macu snimite telefonom. Snimak mačjeg ponašanja biće ogromna pomoć veterinaru u dijagnostikovanju mogućih medicinskih uzroka čudnog ponašanja mace kod kuće.

Mačke mogu da bulje u zidove iz mnogo razloga. Najčešće samo vide ili čuju nešto što mi ljudi ne možemo da vidimo i čujemo, i to onda prate ili pokušavaju da shvate šta bi to moglo da bude.

00:05

Lepu Lukić ujeo pas

(Espreso/krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.