OVO JE BIO OMILJENI RUČAK SULTANA KOJI JE STALNO JEO: Meso je SOČNO kao MED, a OVO mu daje NAJVEĆI ŠMEK
Gulaš, Foto: Printscreen/Youtube/herzhaftundlecker

otkrivamo

OVO JE BIO OMILJENI RUČAK SULTANA KOJI JE STALNO JEO: Meso je SOČNO kao MED, a OVO mu daje NAJVEĆI ŠMEK

Služi se uz bešamel sosu i preliv od patlidžana

Objavljeno:

Sultanov užitak ili Hungar begendi je posebno jelo koje će vas osvojiti već pri prvom zalogaju! Hungar begendi, odnosno gulaš na turski način je jelo koje je u narodu poznato kao sultanov užitak, jer je ukus prosto neodoljiv. Meso je sočno, a povrće mu daje poseban šmek. Služi se uz bešamel sosu i preliv od patlidžana.

Sastojci:

700 g jagnjetine iseckane na kocke

400 g iseckanog paradajza na kockice

250 ml mesnog bujona

1 manja paprika

1 luk

2-3 češnja belog luka

1 kašika koncentrata paradajza

1 kašičica mlevenog tamijana

1 kašičica sušenog origana

so i biber po želji

ulje za dinstanje

Umak od patlidžana:

Gulaš
foto: PRINTSCREEN/YOUTUBE/HEARTY AND TASTY

1,5 kg patlidžana300 ml mleka 45 g narendanog tvrdog sira 3 kašike putera 3 kašike brašna so i biberpo želji

Priprema turskog gulaša:

Komadiće jagnjetine začinite sa solju i biberom. Luk naseckajte na manje komade, kao i papriku. iseckajte na sitno i beli luk. U velikom loncu s poklopcem zagrejte malo ulja, pa na njemu prodinstajte luk dok ne omekša. Dodajte komadiće jagnjetine i propržite ih dok ne dobiju zlatno-smeđu boju sa svih strana.

Dodajte iseckanu papriku i beli luk, pa kratko prodinstajte. Dodajte koncentrat paradajza, dobro promešajte i prodinstajte sve zajedno oko jedan minut. Dodajte sveže iseckan paradajz, tamijan i origano. Promešajte i kuvajte oko jedan minut, pa sve zajedno polijte s mesnim bujonom.

Kada tečnost uvri, smanjite temperaturu na lagano, poklopite lonac i pustite da se gulaš kuva oko sat vremena, odnosno dok meso ne omekša. Za to vreme pripremite patlidžan za sos. Ako na raspolaganju imate roštilj, patlidžane s korom stavite na gril i dobro prepecite sa svih strana.

Ako nemate na raspolaganju roštilj, probušite koru patlidžana nožem i stavite da se peče u prethodno zagrejanu rernu na 220 stepeni oko četrdesetak minuta dok ne omekša. Ohladite patlidžan do kraja, isecite ga na pola i izvadite mekanu unutrašnjost. Viljuškom ga pretvorite u pire.

Napravite bešamel sos: rastopite puter na umerenoj temperaturi i dodajte brašno. Mešajte sve zajedno par minuta, a potom počnite postepeno ulivati zagrrejano mleko. Mešajte smesu na vatri nekoliko minuta dok se ne rešite svih eventualnih grudvica, a sos ne počne da se zgrušnjava.

Uklonite bešamel s vatre i umešajte narendani sir. Kad se sir rastopi, sve lagano posolite i pobiberite na kraju dodajte pire od pečenog patlidžana.

01:00

Recept za svinjski paprikaš

(Espreso/Kurirstil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.