DA LI PSU SMETE DAVATI LUBENICU? Najbolji ČOVEKOV prijatelj ili SVINJA, evo šta kažu VETERINARI
Lubenica, Foto: Printscreen/Youtube/ Saffron Trail

obratite pažnju

DA LI PSU SMETE DAVATI LUBENICU? Najbolji ČOVEKOV prijatelj ili SVINJA, evo šta kažu VETERINARI

Nije uvek dobra ideja davati psu ist što jedu i ljudi, ali kada je u pitanju lubenica šta onda

Objavljeno: 14:31h

Lubenica se ne smatra klasičnom poslasticom za pse kao, što je to zalogaj pečenog mesa. Dva veterinara podelila su informacije o tome mogu li psi jesti lubenicu, uključujući i koliko lubenice pas može pojesti.

Samo zato što jedete određenu hranu ne znači da je bezbedna i za vašeg psa. Neka uobičajena ljudska hrana može imati loše posledice na zdravlje vašeg psa, u najgorem slučaju čak i smrtne, kaže Efrem Hanter, veterinar koji sprovodi istraživanja o bezbednosti hrane za kućne ljubimce, prenosi Thehealthy.

Lubenica
foto: Bakina kuhinja

“Kada vas pas pogleda tim preklinjućim očima, teško je odoleti da mu date poslasticu sa svog tanjira. Međutim, izbegavanje potencijalnih opasnosti važan je deo odgovornosti za ljubimca”, govori Hanter.

Na primer, psu nikada ne biste smeli davati hranu koja sadrži čak i najmanju količinu čokolade, naročito tamnu čokoladu ili zaslađivač Ksilitol (koji se ovih dana na nekim etiketama naziva “brezin šećer”). Takođe, grožđe i grožđice su otrovne za neke pasmine pasa, kaže Džeklin Brister, veterinarka i konsultantkinja za Embrace Pet Insurance.

“Važno je obratiti pažnju na sastojke kako biste svom ljubimcu sprečili nepotrebnu patnju i kako biste im pomogli da duže žive”, kaže Brister.

Psi smeju da jedu lubenicu, ali pripazite na dozu

Lubenica ne bi trebalo da bude glavni izvor hrane za vašeg četvoronožnog ljubimca, ali može biti zabavan i zdrav međuobrok za većinu pasa, kažu veterinari. Sama lubenica je bezbedna u umerenim količinama – definitivno ne više od jedne činijice dnevno, i nemojte ih ostaviti bez nadzora sa svojom kriškom.

Ako ćete psu poslužiti lubenicu, doktor Hanter kaže da je bitno ukloniti koru i semenke.

“Važno je ukloniti sve semenke pre nego što je date svom psu, jer mogu uzrokovati začepljenje creva. Iako neki psi rado jedu koru, to nije dobra ideja jer može izazvati gastrointestinalne smetnje”, kaže Hanter i dodaje da je ključno narezati lubenicu na komade koji se mogu grickati i koji su veličine zalogaja u skladu s veličinom vašeg psa.

Zlatni retriver, Pas
foto: Life with Malamutes/ Printscreen/ Youtube

Benefiti za psa ako pojede manju količinu lubenice

Lubenica se sastoji od 92 posto vode što je čini jednom od namirnica koja pruža veliku količinu hidratacije za organizam. To može biti velika korist za pse, posebno tokom leta, kada puno dahću i balave jer im je teže da regulišu telesnu temperaturu.

“Lubenica, u umerenim količinama, može povećati unos vode kod pasa, pomažući im da ostanu hidrirani”, kaže doktor Hanter.

Osim toga, lubenica je bogata hranjivim materijama koje psima trebaju, uključujući vitamin A, B-6 i C, kao i kalijum. Vitamin C može vašem ljubimcu ojačati imunološki sistem, poboljšati zdravlje njegove bešike i zaštititi zglobove. Psi prirodno proizvode vlastiti vitamin C, tako da većini njih ne treba dodatak, ali doktor Hanter kaže da im dodavanje vitamina C kroz ishranu, uključujući lubenicu, može biti itekako zdrav podsticaj.

Zdravstveni rizici kada psi jedu lubenicu

Lubenica može biti zasita, a ne sadrži mnogo kalorija – zapravo, neki veterinari je preporučuju kao zdrav, niskokalorični međuobrok za pse koji treba da smršaju, kaže doktorica Brister. Ali ako vaš pas ne treba da smrša, konzumiranje lubenice može dovesti do toga da ne pojede dovoljno kalorija za svoje potrebe.

“Uvek preporučujem umerenost jer jedenje lubenice potencijalno može izazvati želudačne tegobe kod vašeg psa”, govori ona.

Kaže da je to verovatnije kada se lubenicom u velikim količinama hrani pas koji nije navikao da jede takvu vrstu hrane. Lubenica može izazvati gasove i nadutost kod ljudi, ali i pasa. Iznenađujuće, lubenica je takođe jedna od namirnica koje kod ljudi mogu izazvati migrenu.

Šta učiniti ako mislite da vaš pas ima lošu reakciju na nešto što je pojeo

Bilo da je u pitanju lubenica ili nešto drugo što ste mu dali iz svog tanjira, ako vaš pas pokazuje znakove slabosti ili mučnine, odmah kontaktirajte veterinara.

“Ako ste zabrinuti, ne ustručavajte se da kontaktirate…. Nikada ne pokušavajte lečiti potencijalno toksično gutanje bez saveta veterinara”, kaže doktorka Brister.

Lepu Lukić ujeo pas:

00:05

Lepu Lukić ujeo pas

(Espreso/ N1)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.