OVE NAMIRNICE HIDRIRAJU TELO JOŠ BOLJE OD LUBENICE: Jedite ih tokom leta i NE BRINITE za VRUĆINE
Lubenica, Foto: RINA

pažnja

OVE NAMIRNICE HIDRIRAJU TELO JOŠ BOLJE OD LUBENICE: Jedite ih tokom leta i NE BRINITE za VRUĆINE

Krastavci se sastoje od čak 95% vode

Objavljeno:

Iako je kraj avgusta, visoke temperature i vrućine nas i dalje očekuju. U tim danima važno je da unosimo dovoljno tečnosti i izbegavamo boravak napolju za vreme najjačeg sunca. Redovnu hidrataciju, takođe možemo da upotpunimo i ishranom. Da li ste znali da oko 20% vode dobijamo iz hrane?

Za razliku od tečnosti, unos vode putem određenih namirnica ima svoje prednosti - ona se sporije apsorbuje i pritom dobijate hranljive materije.

Krastavac
foto: Profimedia

Evo i koje su to namirnice:

Krastavci

Krastavci se sastoje od čak 95% vode. Odlični su za hidrataciju organizma, sjajna pomoć onima koji žele da smršaju i mogu da pomogne u prevenciji dijabetesa, bolesti od koje pati sve više ljudi, kako u svetu, tako i u Srbiji.

Šargarepa

Idealna namirnica za sunčane dane! Osim što je bogata beta karotenom koji je zaslužan za savršen ten, ona sadrži oko 90% vode. Sveža i i sirova šargarepa je odlična zdrava grickalica, a uvek možete da je narendate i napravite od nje salatu.

Tikvice

Veoma su zdrave, uravnotežuju nivo tečnosti i elektrolita u telu i poboljšavaju stanje srčanog mišića i imuniteta. Sadrže oko 95% vode i odličan su izvor antioksidansa. Možete da ih obarite i tako jedete ili jednostavno ubacite u rernu ili ispohujete.

Tikvice
foto: Printscreen/Youtube/ Kuvajmo lako

Ledena salata

Ledena salata, poznatija kao salata kristal sadrži vitamine C, B, K, dosta gvožđa i fosfora. Takođe, sadrži veliki procenat vode, te je savršena za rashlađivanje.

Celer

Celer je takođe prebogat mineralima i vitaminima, ali i vodom. Savršen za one koji imaju probleme sa varenje, jer sadrži dosta vlakana i pomaže u sprečavanju upalnih procesa u crevima.

Karfiol

Još jedno povrće koje će da vam pomogne u hidrataciji organizma jeste karfiol! Super izbor za ručak, jer će vam zadovoljiti unos vitamina C, ali i vode. Nemojte da ga kuvate, bolje ga ispecite kako bi zadržao svoje hranljive sastojke.

Paradajz

Najpoznatiji antioksidans, paradajz, prepun je vitamina C, kalijuma, folata i vitamina K. Takođe, može da pomogne u snižavanju "lošeg" holesterola i savršeno se kombinuje u salatama.

Jagode
foto: RINA

Lubenica

Kraljica slasti, kako u narodu zovu lubenicu, odličan je izbor da u organizam unesete dovoljnu količinu vode, ali i da se zasladite. Samo vodite računa da ne preterate u količini...

Jagode

Jagode se sastoje od 91% vode i mnogo antioksidansa, posebno flavonoida - hemikalija koje pomažu vašem mozgu da ostane oštar i zdrav.

Jogurt

Nije voće, niti povrće, ali jogurt je još jedna namirnica koja će tokom visokih temepratura da vas osveži i hidrira. Takođe, odličan je za vaša creva jer sadrži dobre bakterije.

Majke i snajke

48:01

MAJKE I SNAJKE SE04EP96

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.