SRPSKI HIRURG OTKRIO ZAŠTO NIKAD NE SMETE DA OLJUŠTITE KOŽU: Evo kakav vas HOROR čeka, NE RADITE TO
Opekotine od sunca, Foto: Printscreen/ TikTok/ draganstojicevic

dokazano

SRPSKI HIRURG OTKRIO ZAŠTO NIKAD NE SMETE DA OLJUŠTITE KOŽU: Evo kakav vas HOROR čeka, NE RADITE TO

Izuzetno su opasna ovakva oštećenja. Postoje brojne studije koje pokazuju povezanost karcinoma kože, melanoma sa opekotinama kod kojih postoji ljuštenje kože

Objavljeno:

Kada izgorite na Suncu toliko da deo kože počne da se odvaja, najgore što možete da uradite jeste da ljuštite delove kože. Koliko je to opasno i šta treba zapravo raditi, za žena.rs objašnjava dr Dragan Stojićević, specijalista hirurgije. Nažalost, mnogi prave veliku grešku, a više nego pogrešno je i dozvoliti da koža pretrpi ovakve promene.

Doktor Dragan Stojićević objavio je na Tiktoku video koji prikazuje kako izgleda ljuštenje kože nakon što se izgori na Suncu i ističe da se radi o opekotinama drugog stepena.

"Pored mogućnosti da se pojave ožiljci, promena boje (hipo ili hiperpigmentcija) i infekcije, najveća opasnost vreba dugoročno. A to je dugoročno oštećenje kože i mogućnost nastanka najmalignijeg oboljenja uopšte - pojave melanoma", kaže nam hirurg Stojićević.

Opekotine
foto: Profimedia

Skloni tome da ljušte kožu izgorelu od sunčanja jesu odrasli, ali i deca.

"Kod dece oštećenja nakon opekotina od Sunca tretiraju se isto kao kod odraslih, adekvatnom negom, najbolje da se potraži pomoć dečjeg hirurga koji će propisati odgovarajuću terapiju. Ono što je još veći problem jeste činjenica da je koža dece osetljivija na prethodno opisana dugoročna oštećenja, u smislu pojavu oboljenja u kasnijem životnom dobu", objašnjava doktor.

Hirurg Stojićević dodaje da se delovi kože mogu eventualno skidati sterilnim makazama - reč je o delovima pri vrhu kože koja se ljušti, pa napominje:

"Uvek savetujem da se potraži pomoć, u akutnnim fazama pomoć hirurga ili dermatologa".

@draganstojicevic

Šta se radi u ovim slučajevima? Kada izgorite na suncu

♬ Epic Music(863502) - Draganov89

Koliko je rizično kada kože izgori do ovog stepena?

"Izuzetno su opasna ovakva oštećenja. Postoje brojne studije koje pokazuju povezanost karcinoma kože, melanoma sa opekotinama kod kojih postoji ljuštenje kože. Redovni pregledi kod dermatologa sa dermoskopijom jesu obavezni naročito ukoliko u regijama koje su izgorele od sunčanja, postoje pigmentne promene, mladeži i slično", ističe i dodaje:

"Kod površnih opekotina prvog stepena kod kojih nema ljuštenja kože, koriste se melemi koji se mogu nabaviti u apotekama. Bitna je hidratacija kože i upotreba preparata koji deluju umirujuće. Kod opekotina drugog A ili drugog B stepena potrebno je potražiti pomoć lekara".

OVA BOLEST DVA PUTA ČEŠĆE SE JAVLJA KOD ŽENA NEGO KOD MUŠKARACA:

01:33

OVA BOLEST DVA PUTA ČEŠĆE SE JAVLJA KOD ŽENA NEGO KOD MUŠKARACA!

(Espreso/ Blic žena)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.