ŽENAMA TREBA MNOGO VIŠE SNA NEGO MUŠKARCIMA, IZ JEDNOG RAZLOGA: ONO što im radi ORGANIZMU je prosto HOROR
Neispavana žena, Foto: Profimedia

naspavajte se

ŽENAMA TREBA MNOGO VIŠE SNA NEGO MUŠKARCIMA, IZ JEDNOG RAZLOGA: ONO što im radi ORGANIZMU je prosto HOROR

Mnoga istraživanja su pokazala da žene imaju tendenciju da spavaju više od muškaraca

Objavljeno:

Spavanje je važna komponenta našeg fizičkog i mentalnog zdravlja, jer utiče na svaki važan deo i funkciju tela, od mozga do imunološkog sistema.

Mnoga istraživanja su pokazala da žene imaju tendenciju da spavaju više od muškaraca. Međutim, ne postoji jednostavno objašnjenje za ovaj fenomen. Umesto toga, kombinacija bioloških i kulturnih faktora može objasniti ove razlike.

Spavanje
foto: Profimedia

Zašto je ženama potrebno više sna nego muškarcima?

Ženama je možda potrebno više sna, ali priroda odnosa između pola i sna je još uvek nejasna. Pol se odnosi na biološke karakteristike kao što su anatomija, genetika i hormoni. Ali to takođe uključuje kulturna očekivanja o ponašanju i karakteristikama povezanih sa njim. Istraživači su primetili različite razlike u snu povezane sa polom osobe, od kojih na svaku mogu uticati i biologija i kultura.

Žene češće imaju problema sa spavanjem

Hormonske promene i veće stope problema sa mentalnim zdravljem, kao što su anksioznost i depresija, mogu učiniti žene sklonijim problemima sa spavanjem i poremećajima spavanja tokom života.

Žene imaju 40% veću verovatnoću da imaju nesanicu i više nego dvostruko češće imaju dijagnozu sindroma nemirnih nogu. Žene takođe imaju veću stopu hronične nesanice i imaju više simptoma koji utiču na njihov svakodnevni život. Takvi simptomi mogu biti pospanost tokom dana, poremećaji raspoloženja i teškoće u koncentraciji.

Stres, San, Spavanje, Umor
foto: Profimedia

Žene takođe doživljavaju dramatične hormonske fluktuacije i fizičke promene tokom svog života, što može uticati na dužinu i kvalitet njihovog sna i doprineti poremećajima vezanim za spavanje. Govorimo o hormonskim promenama tokom menstruacije, trudnoće i menopauze.

Žene imaju kraće cirkadijalne ritmove

Cirkadijalni ritmovi su biološki ciklusi koji služe širokom spektru funkcija u telu. Stručnjaci znaju da određeni cirkadijalni ritmovi utiču na san, ali mnogo toga što se zna zasniva se na istraživanjima koja su uglavnom sprovedena na muškarcima. Nova istraživanja sugerišu da žene mogu imati nešto kraće cirkadijske ritmove u dnevnim ciklusima telesne temperature i oslobađanja melatonina, hormona koji utiče na san. Istraživači veruju da ove varijacije mogu doprineti i potrebi žena za više sna i većoj stopi problema sa spavanjem.

Stručnjak otkrio koja se tajna krije iza LETNJEG RAČUNANJA VREMENA:

03:17

Stručnjak otkrio koja se tajna krije iza LETNJEG RAČUNANJA VREMENA

(Espreso/ Ženski magazin)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.