OVO JE NAJVEĆA GREŠKA ZBOG KOJE VAM KLIMA NE RADI KAKO TREBA: Srbi to ne znaju i zato se KUPAJU U ZNOJU
Klima, Foto: profimedia

vaŽno

OVO JE NAJVEĆA GREŠKA ZBOG KOJE VAM KLIMA NE RADI KAKO TREBA: Srbi to ne znaju i zato se KUPAJU U ZNOJU

Jednom godišnje očistite klima uređaj, a taj posao možete da obavite sami pomoću video uputstva koje ćete pronaći na internetu ili ga možete prepustiti profesionalcima. Godišnje održavanje klima uređaja potrebno je kako bi sistem za rashlađivanje radio maksimalno učinkovito

Objavljeno: 11:44h

Izbegavajte ovih 7 grešaka koje svi pravimo i klima uređaj dugo će vas služiti i prijatno hladiti.

1. Ne menjate ili ne čistite filtere na klima uređaju

Filtere na klima uređaju treba menjati ili čistiti jednom godišnje. Zbog neočišćenih filtera vazduh će slabije cirkulisati, a klima uređaj može i da se pokvari. Osim toga, zbog prljavih filtera možete dobiti i veći račun za struju, a taj propust skratiće i vek trajanja uređaja.

2. Ne radite godišnji servis klima uređaja

Jednom godišnje očistite klima uređaj, a taj posao možete da obavite sami pomoću video uputstva koje ćete pronaći na internetu ili ga možete prepustiti profesionalcima. Godišnje održavanje klima uređaja potrebno je kako bi sistem za rashlađivanje radio maksimalno učinkovito.

3. Nemate podesivi termostat

Klima uređaj, Klima
foto: Profimedia

Imate li klimu s podesivim termostatom, ona će se automatski regulisati na temperaturu koja je 7 do maksimalno 10 stepeni niža od one spoljne. Na taj način računi za struju biće vam manji jer će se trošiti manje električne energije. Takođe, ako ostavite klima uređaj upaljen i kada niste kod kuće, uvek ostavite da klima radi na kom stepenu više nego kada ste kod kuće.

4. Postavljajte termostat na prenisku temperaturu

Istraživanja su pokazala da je ljudsko telo sposobno da se prilagodi visokim ili niskim temperaturama prilično brzo, unutar jedne ili dve nedelje. Kada još uzmete u obzir da će vam računi za struju biti manji ako klima uređaj držite na višoj temperaturi, te da ćete ređim korišćenjem klime doprineti i očuvanju životne sredine, period prilagođavanja i te kako se isplati.

Zato će biti optimalno ako klima uređaj, kada je napolju više od 30 Celzijusovih stepeni, radi na 26 ili više stepeni.

5. Ne koristite ventilator

Bilo kakav ventilator pomoći će da vazduh koji cirkuliše kroz vaš dom bude prijatniji. Ako imate ventilator, klima uređaj će manje raditi, a samim tim i duže trajati. Obratite pažnju na to da se krilca na stonom ventilatoru tokom leta okreću suprotno od smera kazaljke na satu jer će na taj način vazduh bolje cirkulisati.

6. Ventilacijska krilca ili termostat nisu dobro postavljeni

Ako svetlost s lampe većinu dana ''udara'' u termostat, to može poremetiti očitavanje termostata i uzrokovati da klima uređaj ne radi maksimalno dobro čak i ako vam je u prostoriji prijatno. Naročito ako vas nema tokom dana, možda nećete primetiti da se klima previše ''napreže'' kako bi rashladila prostor zbog nepravilnosti u radu termostata. Blokiranje ventilacijskih krilaca nameštajem ili zavesama takođe ograničava cirkulaciju vazduha. Zato pazite da ventilacijska krilca ničim nisu blokirana.

7. Ne spuštate roletne i ne navlačite zavese

Sunčeva svetlost neprijatelj je vašeg klima uređaja. Ako supustite roletne i(li) navučete zavese kako biste sprečili ulazak sunčevih zraka u prostoriju, takođe ćete zaštiti sobu od sunčeve toplote, prenosi Zadovoljna.hr.

Bonus video:

03:32

OPASNA BAKTERIJA LEGIONELA VREBA IZ KLIME: Može da dovede do ozbiljnih zdravstvenih problema i zato redovno SERVISIRAJTE uređaj

(Espreso/Zadovoljna.hr)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.