OVAJ DEO LUBENICE GOTOVO NIKO NE JEDE A TO JE OGROMNA GREŠKA: Toliko je DOBAR ZA ZDRAVLJE da ga nikad nećete baciti
Lubenica, Foto: Filip Plavčić

paŽnja

OVAJ DEO LUBENICE GOTOVO NIKO NE JEDE A TO JE OGROMNA GREŠKA: Toliko je DOBAR ZA ZDRAVLJE da ga nikad nećete baciti

Semenke lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – jedna velika šaka (4 grama) daje 0.3 odnosno 1.1 grama. Prema American Heart Association Trusted Source, ove su masti korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i snižavanju vrednosti „lošeg“ holesterola u krvi

Objavljeno:

Lubenica je omiljeno letnje osveženje, ali kada su u pitanju njene semenke, sigurni smo da ih poput većine bacate. Ali to je greška jer su nutritivno bogate. Semenke lubenice imaju malo kalorija i bogate su hranjivim materijama. Mogu se jesti i pečene. Tada su hrskave i mogu zameniti druge nezdrave grickalice.

Prvo, niskokalorične su. Velika šaka semenki lubenice teži oko 4 grama i sadrži samo 23 kalorije, što je daleko manje od vrećice čipsa. Ako želite da ih ispečete, isperite ih i osušite. Kad se potpuno osuše, prelijte ih s malo maslinovog ulja i ravnomjerno rasporedite na plah za pečenje. Posolite ih pa pecite u rerni zagrejanoj na 160 stepeni 10 do 15 minuta. Slobodno se poigrajte začinima kao što su kajenski biber, cimet ili prstohvat šećera.

Semenke lubenice bogate su magnezijumom. U porciji od 4 grama dobićete 21 miligram magnezijuma, što je 5 posto preporučenog dnevnog unosa. Magnezijum je neophodan za mnoge metaboličke funkcije u telu. Takođe je potreban za održavanje funkcije nerava i mišića, kao i za zdravlje imuniteta, srca i kostiju.

Lubenica
foto: RINA

Potom, sadrže gvožđe, koje prenosi kiseonik kroz telo i pomaže telu da pretvori kalorije u energiju. Šaka semenki lubenice sadrži oko 0.29 miligrama gvožđa, odnosno oko 1.6 posto dnevne vrednosti.

Semenke lubenice takođe su dobar izvor mononezasićenih i polinezasićenih masnih kiselina – jedna velika šaka (4 grama) daje 0.3 odnosno 1.1 grama. Prema American Heart Association Trusted Source, ove su masti korisne u zaštiti od srčanog i moždanog udara i snižavanju vrednosti „lošeg“ holesterola u krvi.

Na kraju, semenke lubenice su dobar izvor cinka, nutrijenta neophodnog za imunološki sistem. U velikoj šaci semenki nalazi se 4 posto dnevnog preporučenog unosa cinka.

(Espreso)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.