SPREČITE GLJIVICE NA VAŠEM PLODU PARADAJZA: Usevi su pod VELIKIM RIZIKOM; treba vam samo JEDAN sastojak
Paradajz, Foto: RINA

poljoprivreda

SPREČITE GLJIVICE NA VAŠEM PLODU PARADAJZA: Usevi su pod VELIKIM RIZIKOM; treba vam samo JEDAN sastojak

Da bi nam usevi paradajza bili uspešni obratite pažnju na gljivice, bolje sprečiti nego lečiti

Objavljeno:

Bolesti paradajza su česte, posebno ako voće uzgajate napolju. S obzirom da je sezona paradajza u punom jeku, stručnjak je ovog meseca podelio „glavnu brigu“ za baštovane.

Došlo je do tog perioda u godini kada će paradajzu redovno biti potrebna voda, kao i hrana da bi rastao i napredovao.

Iako je lak za uzgoj i veoma koristan, ovaj usev može patiti od niza problema sa listovima, od kojih će mnogi potpuno ubiti biljku, ali se to može sprečiti.

Stručnjaci iz Tvo Vests & Elliott objasnili su: „Pležnja paradajza je vaša glavna briga jer će direktno uticati na plod.

Svež lep paradajz
Svež lep paradajzfoto: Profimedia

„Uglavnom je problem sa paradajzom na otvorenom. Rubovi listova postaju smeđi, a plodovi se razvijaju sa pocrnjelim mrljama. Moraćete da uklonite i zapalite sva zahvaćena područja čim ih uočite.

"Nažalost, ne postoji organski tretman protiv gljivica, ali novije sorte imaju određenu toleranciju."

Bolest je najčešća po toplom, vlažnom vremenu, a u nekim godinama može da izazove skoro „potpuni gubitak prinosa“, tako da je važno biti na „budnom oprezu“ u vezi sa bolešću.

Branje listova kada je samo nekoliko pogođeno može usporiti napredovanje bolesti, ali neće iskoreniti problem.

Ako imate zahvaćene useve, iskoristite plodove sa njih što je pre moguće. Kada biljka razvije bolest, verovatno je da će i plod biti pogođen, čak i ako ne pokazuje simptome.

Paradajz koji je počeo da propada
Paradajz koji je počeo da propadafoto: RINA

Stručnjaci su nastavili: „Botritis je takođe problem za biljke paradajza, posebno u vlažnom okruženju.

Uklonite sav stari biljni materijal iz okoline vaših biljaka da biste poboljšali cirkulaciju. Botritis na stabljici može se poprskati limunovim sokom ili sirćetom kako bi se sprečilo njegovo širenje.

Prvi simptomi se mogu razviti u aprilu ili maju, ali se češće javljaju u junu ili julu i mogu se razviti prilično iznenada.

Da biste izbegli ovu bolest, pokušajte da izbegnete vlaženje listova prilikom zalivanja, što je posebno važno pri zalivanju uveče. Takođe, pokušajte da skinete zaraženo lišće čim se uočite, a zaražene biljke i sve ostatke odložite na kraju sezone.

NE NOSITE PEČENU PILETINU I PARADAJZ: Nada Macura UPOZORAVA da na putovanjima ne radite NEKOLIKO STVARI! Ovo leto bilo je najžešće:

04:58

NE NOSITE PEČENU PILETINU I PARADAJZ: Nada Macura UPOZORAVA da na putovanjima ne radite NEKOLIKO STVARI! Ovo leto bilo je najžešće

(Espreso/ Express.uk)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.