LUBENICU SVI VOLE A NISU NI SVESNI KOLIKO JE DOBRA ZA ZDRAVLJE: Niste mogli ni zamisliti KOJU STVAR IMA U SEBI, ŠOK
Lubenica, Foto: RINA

paŽnja

LUBENICU SVI VOLE A NISU NI SVESNI KOLIKO JE DOBRA ZA ZDRAVLJE: Niste mogli ni zamisliti KOJU STVAR IMA U SEBI, ŠOK

Međutim, osim što je slatka i ukusna, takođe je veoma zdrava, a nutricionistkinja Ivana Mišić otkriva u kojoj meri je lubenica važna za naše zdravlje

Objavljeno:

Iako mnogi misle da je voće, lubenica zapravo spada u povrće, a mnogima je omiljeno osveženje tokom toplih letnjih dana.

Međutim, osim što je slatka i ukusna, takođe je veoma zdrava, a nutricionistkinja Ivana Mišić otkriva u kojoj meri je lubenica važna za naše zdravlje:

Bogata je likopenom

Radi se o pigmentu koji lubenici pruža crvenu boju, a kojeg ima i u brojnim drugim vrstama voća i povrća, poput paradajza i šargarepe.

Poboljšava zdravlje srca

Lubenica je bogata aminokiselinom citrulin koja može poboljšati kretanje krvi kroz telo, te time sniziti krvni pritisak. Osim toga, studije pokazuju da likopen iz lubenice može smanjiti rizik za nastanak srčanog udara.

Pozitivno utiče na zglobove

lubenica
foto: Profimedia

Lubenica sadrži prirodni pigment beta-kriptoksantin koji može zaštititi zglobove od upale.

Poboljšava vid

Samo jedna kriška lubenice srednje veličine pruža 9-11posto potrebne dnevne doze vitamina A, koji je neophodan za zdrave oči i dobar vid.

Hidrira organizam

Lubenica se sastoji od gotovo 90 posto vode, te hidrira organizam.

Umanjuje žudnju za šećerom

Lubenica
foto: Profimedia

Budući da je bogata prirodnim šećerima, a istovremeno nema mnogo kalorija, može vam poslužiti da umanjite žudnju za slatkim. Pored toga, za razliku od mnogih drugih dezerata, lubenica nema masti, holesterola i natrijuma.

Lako se vari

Lubenicu možete da jedete i ako imate probavne smetnje, jer se ona, zahvaljujući velikoj količini vode, veoma lako vari. Jedino vam, u tom slučaju, savetujem da izbegavate semenke iz lubenice.

(Espreso/Informer)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.