EVO ŠTA MOŽE DA VAM SE DESI AKO KORISTITE TUĐ PEŠKIR: Dermatolog upozorava na ovaj UŽAS, odmah PRESTANITE
Peškiri, Foto: Profimedia

ni pod tačkom razno

EVO ŠTA MOŽE DA VAM SE DESI AKO KORISTITE TUĐ PEŠKIR: Dermatolog upozorava na ovaj UŽAS, odmah PRESTANITE

Čak i ako ste poseti partneru, nikako ne koristite njihov peškir kako biste izbegli prljanje novog, posledice su mnogo gore

Objavljeno:

Deljenje peškira za ličnu higijenu sa porodicom nije preporučljivo. Kako ističu stručnjaci, ovo nije higijenski i na ovaj način mogu da se prenesu razne infekcije.

Peškiri se najčešće prave od pamuka koji zadržava vlagu , pa bakterije na njihovoj površini mogu da se zadrže satima, danima pa čak i mesecima. Pranje peškira je neophodno na nedeljnom nivou kako biste bili bezbedni, a sušenje je najbolje na otvorenom prostoru. Osim toga, stručnjaci svakodnevno apeluju da svaki ukućanin ima svoj peškir i da ne bi trebalo da ih dele ni sa kim, pa čak ni sa svojim partnerom.

Dermatolog Firas Al Naimi upozorio je da na peškiriman živi mnoštvo parazira i bakterija koje nisu vidljive golim okom.

Peškiri
foto: Profimedia

-Brojne infekcije kože kao što su bubuljice, gnojna upala površinskog sloja kože i virusnih bradavica najčešće se šire korišećem istog peškira, a ovim oboljenima podložna su i deca - naglasio je on.

Najčešći simptomi su svrab a dodatna komplikacija nastaje ukoliko neko od ukućana već ima neko oboljenje kože kao što je ekcem.

Iako telo ima sposobnost da samo očisti infekciju u roku od nekoliko meseci, pojedine infekcije mogu da traju i do četiri godine dok potpuno ne nestanu. Gnojna upala površinskog sloja kože poznata i pod imenom impetigo je veoma zarazna bakterijska infekcija koja je uzrokovana bakterijom stafilokokom. Ona dovodi do blago otečenih crvenih, zelenih i žutih područja na telu, najčešće na licu.

Ova infekcija leči se uz pomoć antibiotika za sedam do deset dana. Virusne bradavice izazvane su humanim papiloma virusom. One su grube po strukturi i pojavljuju se na dlanovima, zglobovima, kolenima i prstima. Ono što ih razlikuje od genitalnih bradavica je to da se ove druge ne prenose deljenjem peškira. Za lečenje ovog oboljenja najbolje je se obratiti lekaru.

Peškiri
foto: Profimedia

Infekcije su alarm za uzbunu ukoliko su kožne promene izražene, izazivaju nelagodnost ili svrab, a kako upozoravaju lekari ne treba se sam lečiti već potražiti pomoć do dermatologa. Bez obzira na to da li imamo neku infekciju ili ne, i dalje se one mogu preneti putem peškira jer svi imamo mikrobe, bakterije i gljivice koji žive na našoj koži. Oni zapravo pomažu našoj koži da se zaštiti od patogena.

Svaki put kada se osušimo peškirom, prenosimo ove mikrobe na materijal koji dalje prenosi klice na drugoga. Iako smo mi imuni na njih, kod drugoga mogu prouzrokovati akne, jer takve bakterije napreduju u takvom okruženju i mogu izazvati takođe groznicu, grčeve u stomaku i dijareju.

PROBLEM KOJI NAS MUČI PRE PUTA I MOŽE DA NAM POKVARI PUTOVANJE: Evo zbog čega se javlja i kako se leči PUTNIČKA DIJAREJA:

03:27

PROBLEM KOJI NAS MUČI PRE PUTA I MOŽE DA NAM POKVARI PUTOVANJE: Evo zbog čega se javlja i kako se leči PUTNIČKA DIJAREJA

(Espreso/ Srećna republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.