NEMOJTE KUCATI U LUBENICU, POSTOJI PROVEREN NAČIN DA PREPOZNATE DA LI JE ZRELA: Pored boje jedna stvar je PRESUDNA
Lubenica, Foto: Filip Plavčić

savet

NEMOJTE KUCATI U LUBENICU, POSTOJI PROVEREN NAČIN DA PREPOZNATE DA LI JE ZRELA: Pored boje jedna stvar je PRESUDNA

Naučite da "čitate" znake na omiljenom voću (ili povrću, neki bi rekli)

Objavljeno:

Lubenica je mnogima prva asocijacija kada se pomene leto. Međutim, pravi ljubitelji ploda biljke biljke kuju jedni smatraju voćem, a drugi povrćem, znaju da nije svaka ista.

Koliko puta vam se desilo da ste izabrali najveću i najzeleniju lubenicu i kad ste došli kući i isekli je - mućak.

Lubenica
foto: RINA

Mnogi misle da će zrelu i sočnu lubenicu moći da odaberu samo na osnovu udaranja u nju, to nije baš tako lako. Zapravo, postoji veliki broj onih koji ne zna kako da odabere savršenu lubenicu, posebno zato što je veoma teško da samo na osnovu spoljašnjeg izgleda zaključimo kakva je njena unutrašnjost, ukoliko ne znate da ih "čitate".

Vreme je da neučite kako da prepozante da li je lubenica dobra ili ne:

Feleke: Nije svejedno da li lubenica ima bele ili žute fleke na sebi. Svaka dobra sa donje strane ima žuti trag, koji je nastao jer je ležala na zemlji. Ako je ovaj trag svetlije boje ili beo to znači da lubenica nije dovoljno zrela i da je ubrana prerano. Idealna boja mrlje je tamno žuta.

Lubenica
foto: Filip Plavčić

Oblik: Stručnjaci kažu da su ukusnije one lubenice koje su simetričnog oblika. Naime, ispupčenja i udubljenja mogu nastati kao rezultat nedovoljno sunca ili vode, te samim tim neće biti sočna. Ukoliko je ovalnog oblika, zači da je puna vode.

Ogrebotine: Zrela lubenica je uglavnom tamno zelene boje, a dobro znak je i kada na sebi ima velike "ožiljake". Rezovi na lubenici su dokaz da su pčele imale uticaja u oprašivanju cveta. Što je više ožiljaka, to znači da je više pčela oprašivalo svet, a samim tim i plod, pa će lubenica biti slađa.

Boja: Zrele lubenice imaju mat zelenu boju. Dok one koje se presijavaju verovatno nisu dovoljno zrele.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.