OVE DIJETE SU NAJPOPULARNIJE, A IMAJU LOŠ EFEKAT: Posle njih se KILOGRAMI vraćaju MUNJEVITOM BRZINOM
Hrana, Foto: Profimedia

užasD

OVE DIJETE SU NAJPOPULARNIJE, A IMAJU LOŠ EFEKAT: Posle njih se KILOGRAMI vraćaju MUNJEVITOM BRZINOM

Ove režime ishrane nutricionisti nazivaju ekstremnim i preporučuju da ih izbegavate u širokom luku

Objavljeno:

Ako tražite brzo rešenje da smršate i izgledate najbolje ovog leta, možda ćete biti u iskušenju da isprobate brojne dijete koje su hit na internetu.

Međutim, postoje načini da izgubite težinu bez ekstremnih režima, kakve su najčešće ove dijete. Stručnjaci su, naime, upozorili da ove navodne "čudotvorne" dijete mogu prilično naštetiti vašem zdravlju.

Iako ćete možda videti rezultate prilično brzo, vrlo je verovatno da ćete isto tako brzo povratiti težinu koju ste izgubili. I možda ćete doživeti neprijatne nuspojave na nivoe energije, kao i na zdravlje kože i kose.

Dijeta, Hrana, Ishrana, Burger, Zdravlje
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Nutricionisti su saglasni da ovih pet "hitnih dijeta" nije uopšte zdravo i treba ih izbegavati.

Veoma niskokalorična dijeta

Ovaj tip dijeta podrazumeva smanjenje kalorijskog unosa na 1.000 ili čak 800 kalorija dnevno. To se pre može nazvati izgladnjivanjem, nego dijetom, navode stručnjaci.

Iako ova vrsta plana ishrane može dovesti do brzog gubitka težine, to često znači da se lišavate vitalnih hranljivih materija koje podstiču vaše telo i metabolizam.

Klinički nutricionista Li Holms, autor serije knjiga "Supercharged Food", rekao je: - Ovakve dijete mogu dovesti do nedostataka hranljivih materija, jer brz gubitak težine često uključuje ozbiljno ograničenje kalorija, što može dovesti do neadekvatnog unosa esencijalnih hranljivih materija, i dodao:

Mršavljenje, Salo, Stomak, Dijeta
foto: Profimedia / Serhiy Stakhnyk / Alamy / Alamy /

- Ovo može dovesti do nedostataka vitamina, minerala i drugih važnih hranljivih materija koje su neophodne za održavanje ukupnog zdravlja.

Osim uklanjanja telesne masti, možda ćete početi i da gubite mišiće kada ograničite kalorije na ekstremne nivoe, jer verovatno nećete jesti dovoljno proteina.

Šejkovi za zamenu obroka

Iako ne zvuče najprivlačnije, šejkovi za zamenu obroka koriste se decenijama kao navodno uspešne dijete.

Iako mogu izazvati brz gubitak težine za neke ljude, nutricionista kaže da nisu svi šejkovi jednaki.

Iako bi oni koje su napravili lekari i nutricionisti zasnovani na proteinima mogli biti "u redu", nutricionista je rekao da su hranljivi sastojci u većini sintetički – te su mnogo lošijeg kvaliteta od onoga što biste našli u hrani koju biste jeli.

Mnogi šejkovi će takođe sadržati zgušnjivače, emulgatore i konzervanse, za koje se zna da nisu zdravi za vas.

Mršavljenje, Dijeta, Kilogrami, Vaga
foto: LJSphotography / Alamy / Profimedia

Detoks dijete

Pronalazači detoks dijeta tvrde da "čisti" vaše telo i eliminiše štetne toksine. Ali stručnjaci kažu da je većina težine koju izgubite od njih posledica dehidracije, što može izazvati slabost, glavobolju, pa čak i nesvesticu.

Tipična detoks dijeta uključuje period posta, praćen strogom ishranom baziranom samo na voću, povrću, sokovima i vodi. Drugi popularni pristupi uključuju bilje, čajeve, suplemente i čišćenje debelog creva ili klistire.

Ali kao i kod drugih dijeta koje uključuju intenzivna ograničenja, prilično je nemoguće dobiti sve hranljive materije koje su vašem telu potrebne - posebno stvari poput vlakana i proteina.

Prema Liju, ovakva dijeta će vas ostaviti sa malo energije i može izazvati neke probleme sa stomakom.

Nutricionistkinja Kim Samson je primetila da sokovi za detoksikaciju sadrže iznenađujuće količine šećera, što može povećati nivo šećera u krvi čak i ako dolazi iz voća.

Gojaznost, Kilogrami, Dijeta, Mršavljenje
foto: Profimedia / Dmitrii Kotin / Alamy / Alamy /

Atkinsova dijeta

Atkinsova dijeta – koju navodno obožavaju Kim Kardašijan i Dženifer Aniston – podrazumeva jedenje puno masti i proteina, ali ozbiljno ograničavanje ugljenih hidrata, što podstiče vaše telo da sagoreva masti umesto ugljenih hidrata za energiju.

Iako može dovesti do gubitka težine, Li je rekao da bi to moglo imati neke manje poželjne dugoročne efekte, uključujući povećan rizik od srčanih bolesti.

- Ugljeni hidrati su vitalni izvor energije za telo i njihovo ozbiljno ograničavanje može dovesti do početnog gubitka težine, rekao je nutricionista i dodao:

- Ali dugoročni zdravstveni efekti konzumiranja velikih količina zasićenih masti i životinjskih proteina su zabrinjavajući, jer mogu povećati rizik od srčanih bolesti, problema sa bubrezima i nedostataka hranljivih materija.

Keto dijeta

Ova keto dijeta je još jedan plan ishrane sa niskim sadržajem ugljenih hidrata i visokim sadržajem masti, ali je podstakla nutricioniste da se zabrinu zbog njene popularnosti.

Li je naglasio da ugljeni hidrati nisu neprijatelj.

- Sve namirnice treba jesti i uživati u umerenim količinama, rekao je.

Dijeta
foto: Profimedia

Njegova upozorenja ponovila je dijetetičarka Vanesa Riseto, izvršna direktorka i suosnivač kompanije Culina Health, koja je primetila da su ugljeni hidrati stekli lošu reputaciju poslednjih godina.

- Naš um se odmah okreće stvarima poput hleba i keksa, rekla je Vanesa.

Ali dijetetičarka je istakla da ima ugljenih hidrata u svemu, pa čak i unamirnicama poput sočiva ili avokada.

- Ugljeni hidrati nisu loši. Oni su naš glavni izvor energije. Potrebni su nam za gorivo. Plašimo se ugljenih hidrata jer nas niko nije naučio kako da ih jedemo, rekla je ona.

Li je dodao da mnogi njegovi klijenti koji su praktikovali dijetu sada pate od problema sa crevima, jer su se odrekli povrća bogatog probioticima zbog sadržaja ugljenih hidrata.

Postoje mnogo bolji načini da vam pomognu da izgubite telesnu masnoću umesto "dijeta", rekla je nutricionistkinja Rianon Lambert za "The Sun".

Savetuje da jedete zdravu, izbalansiranu ishranu koja uključuje razne skrobne ugljene hidrate, integralne žitarice, zdrave masti, proteine, voće i povrće, vlakna, orašaste plodove, semenke, mahunarke i mahunarke, kao i održavanje dobrog nivoa hidratacije.

Umesto ograničenja, nutricionista je predložio da se praktikuje kontrola porcija.

01:03

Majke i snajke finale

(Espreso/Srbija danas)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.