UZDRŽAVANJE OD MRSNE HRANE NE ZNAČI DA TREBA DA GLADUJETE: Zbog toga ODMAH spremite ovaj POSNI kolač (RECEPT)
Posne žerbo kocke, Foto: Printscreen/YouTube/Domaći recepti

preukusno

UZDRŽAVANJE OD MRSNE HRANE NE ZNAČI DA TREBA DA GLADUJETE: Zbog toga ODMAH spremite ovaj POSNI kolač (RECEPT)

Uzdržavanje od hrane, ne znači špotpuno lišavanje zadovoljstva, ljudi smo, treba ipak nekada i da se zasladimo

Objavljeno:

U ovaj kolač idu najlepše srpske stvari - pekmez od kajsija i orasi. Sve ovo između krhkih korica, sočno i hrskavo, ma sve u jednom. Na njega možete da stavite čokoladnu glazuru, a i ne morate, svakako ne grešite.

Recept za posne žerbo kocke će vas rapametiti svojim ukusom:

Sastojci:

  • 250 ml mineralne vode
  • 1 kašika šećera
  • 5 gr suvog kvasca ili 20 gr svežeg
  • 500 gr mekog brašna
  • 200 ml ulja
kajsija
foto: LOUAI BESHARA / AFP / Profimedia

Nadev:

Glazura – opciono:

  • 100 gr posne čokolade
  • 2- 3 kašike ulja
Orasi
foto: Profimedia

Priprema:

  1. Kvasac i šećer dodati u toplu kiselu vodu.
  2. U posudu za mešenje staviti pola mere brašna, naliti ulje pa kvasac i promešati varjačom ili rukom.
  3. Dodavati brašno pa umesiti testo od celih 500 gr brašna, utrošiti sve.
  4. Ostaviti da odstoji dok napravite nadev.
  5. Pomešati mlevene orahe i lešnike, a pekmez, džem ili marmeladu ukoliko su tvrđi omekšati mućenjem ili slabim zagrevanjem.
  6. Podeliti testo na 4 dela.
  7. Podmazati pleh tanko uljem.
  8. Prvi deo testa razvući na veličinu pleha, namotati na oklagiju pa prebaciti odvijanjem u pleh, a zatim utapkati prstima.
  9. Namazati pekmez od kajsija odokativno, kako volite, više ili manje.
  10. Posuti trećinu mešavine oraha i šećera.
  11. Ovaj postupak razvlačenja, premazivanja i posipanja ponoviti još 2 puta.
  12. Razvući četvrtu koru i prebaciti u pleh, poravnati i izbockati viljuškom.
  13. Uključiti rernu da se zagreje na 180 stepeni i staviti kolač da se peče.
  14. Taman će malo da odstoji dok se rerna zagreje.
  15. Peći kolač oko 35 minuta, ispratite, treba da ima blago svetlo braon boju.
  16. Pečen kolač opisati nožem u plehu pa okrenuti na metalnu tacnu ili drvenu dasku.
  17. Preko staviti pleh i opterećenje kako bi se kolač poravnao.
  18. Ostaviti tako da se hladi.
  19. Glazuru možete i ne morate da stavljate.
  20. Otopiti čokoladu sa uljem na laganoj vatri i preliti kolač, zatim ga prodrmati i ostaviti da se čokolada stegne.
  21. Iseći u kocke i poslužiti.

Prijatno!

U TOKU JE PETROVSKI POST:

00:29

U TOKU JE PETROVSKI POST: Na pijacama veća potražnja ribe, a CENA OBRADOVALA sve!

(Espreso/ Stil)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.