ZBOG OVOG VOĆA MOŽETE DA DOBIJETE SAMO TAKVE OPEKOTINE: Srbi, DOBRO obratite PAŽNJU, ovo JEDETE svakodnevno
Ilustracija, Foto: Profimedia

morate znati

ZBOG OVOG VOĆA MOŽETE DA DOBIJETE SAMO TAKVE OPEKOTINE: Srbi, DOBRO obratite PAŽNJU, ovo JEDETE svakodnevno

Jeste li ikada čuli za margarita burn? Verovatno ne, a ovaj izraz se odnosi na reakciju fotosenzitivnosti koju mogu izazvati neki često korišćeni sastojci poput limuna, limete ili celera.

Objavljeno: 21:22h

Dolazi lepo vreme i ove stvari morate da znate !

U praksi, ako kapljice soka od limuna ili limete padnu na deo naše kože ili možda grickamo celer i ostanu tragovi oko usta, rizikujemo da se pojavi kožna reakcija, iritacija kože koja je posledica izlaganja sunčevoj svetlosti.

Najčešći simptomi ovakvih opekotina od sunca su peckanje, svrab, crvenilo ili čak plikovi na koži. Za razliku od uobičajenih opekotina od sunca, takozvane opekotine od margarite često su vrlo asimetrične. Stoga pripazite na kombinaciju citrusa i sunca, naročito ako ste navikli da na plaži pijete limunade ili možda koktele na bazi limete, piše Novi list.

Ali, kako to da citrusi mogu izazvati ovu reakciju kože u kontaktu sa sunčevom svetlošću?

Limun
foto: Printscreen/Youtube/CarnexWeb

Odgovor leži u jednoj komponenti ove hrane, furokumarinima, klasi hemikalija koje se takođe nalaze u drugim biljkama i voću. Među namirnicama na koje posebno treba obratiti pažnju su citrusi poput limuna i limete, ali i mandarine, grejp i narandže.

Takođe morate pripaziti na celer, šargarepu, peršun, komorač i paškanat kao i na mango i smokve jer sve te namirnice sadrže furokumarine. Važno je napomenuti da količina furokumarina može varirati od hrane do hrane, uopšteno su ta jedinjenja više koncentrisana u spoljnim delovima, poput kore ili lišća, nego u pulpi voća ili povrća.

Podsećamo, opasnost je kada delovi navedenih namirnica završe i ostanu na koži tokom izlaganja suncu. U većem riziku od opekotina ove vrste pre svega su deca, koja su rasejanija dok jedu i kod kojih je veća verovatnoća da će im hrana i sokovi pasti na kožu.

01:43

Recept za teleće šnicle u limun sosu sa taljatelama

(Espreso/Krstarica)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.