OVAJ TEST GOVORI DA LI STE NARCIS: Odgovor na OVO otkriva DA LI SE U VAMA KRIJE OPASNOST
Narcis, Foto: Profimedia

paŽnja

OVAJ TEST GOVORI DA LI STE NARCIS: Odgovor na OVO otkriva DA LI SE U VAMA KRIJE OPASNOST

Maligni narcisi su na drugom kraju spektra. Kao roditelji, njihov glavni izazov je da svoju decu doživljavaju kao zasebne sobe. To je njihova tendencija da usklade ili ocrne karakteristike dece tako da njihova slika dece bude ista kao slika koju imaju o sebi.

Objavljeno:

Zdravi narcisi imaju razuman osećaj za druge i sebe te su zabrinuti za vlastitu dobrobit kao i za dobrobit svojih voljenih. Iskreno su zainteresovani za misli i osećanja svoje dece i sposobni su da ih prepoznaju kao različite ljude, a ne samo produžetke sebe.

Maligni narcisi su na drugom kraju spektra. Kao roditelji, njihov glavni izazov je da svoju decu doživljavaju kao zasebne osobe. To je njihova tendencija da usklade ili ocrne karakteristike dece tako da njihova slika dece bude ista kao slika koju imaju o sebi.

Normalno je da roditeljima povremeno nedostaje sloboda kao pre dece, ali neki to doživljavaju na ekstremnijim nivoima, te iskorišćavaju svaku priliku da pobegnu od svoje dece ili zanemaruju, zaboravljaju ili su preopterećeni njihovim potrebama. Takve roditelje odgojili su narcisoidni roditelji i pokušavaju upravljati vlastitim neispunjenim psihološkim potrebama.

Većina nas nalazi se negde između zdravog i malignog narcizma, deleći kvalitete i jednog i drugog zavisno od stanja uma, ranjivosti i životnih okolnosti u određenom trenutku, piše "Your Tango".

Ako se pitate spadate li u narcisoidni spektar, evo 15 pitanja koja treba sami sebi da postavite.

Ego, Sebičnost, Narcis
foto: Profimedia

1. U ludoj jurnjavi za zadovoljenjem vlastitih potreba, jesu li se vaša deca jednostavno uklopila ili nešto između? 2. Možete li prepoznati i ceniti načine na koje se deca razlikuju od vas? 3. Ostajete li s partnerom kog vaša deca mrze kako biste sprečili usamljenost? 4. Omalovažavate li supružnika ili partnera kako bi dete čulo? 5. Radite li do kasno kako biste pobegli od dece? 6. Da li dobijate više pohvala na poslu nego zbog dece? 7. Zamerate li životu što vam uzima vreme za vaspitanje dece? 8. Osećate li da vas deca ne poštuju i kritikuju? 9. Da li propuštate važne događaje jer mislite da će ih biti još i da postoji nešto što biste radije učinili? 10. Jeste li ceo svoj život posvetili deci tako da više nemate sopstveni identitet? 11. Jeste li roditelj "helikoptera"? 12. Govorite li sebi da zaslužujete tu novu torbicu, kolačić ili ono dodatno piće jer morate toliko da izdržite? 13. Insistirate li na tome da se vaše dete bavi nekom aktivnošću jer pokušavate da zakrpite vlastito razočaranje, dok celo vreme objašnjavate da ono to stvarno voli? 14. Da li se takmičite sa svojom decom? 15. Jeste li ikada gledali svoje dete u interakciji sa vršnjacima i pomislili da je isto kao vi kad ste bili mladi?

Kada ste odgovorili na ova pitanja, poslušajte sledeće savete kako da se rešite narcizma.

1. Procenite svoj narcizam

2. Razvijte samosvest

3. Uporedite svoja i tuđa osećanja

4. Budite strpljivi

(Espreso/Republika)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.